Закон про мову опубліковано, проте він іще не вступив у силу

Закон про державну мову опубліковано в "Голосі України". Закон набуде чинності через два місяці після опублікування, крім окремих пунктів.


Закон про мову: що він регулює і як це працюватиме. Повний перелік новацій

Одна з численних акцій з вимогою прийняти нинішній закон про мову

Закон № 2704-VIII "Про забезпечення функціонування української мови як державної" опубліковано в офіційному парламентському виданні "Голос України".

Відзначають, що Верховна Рада затвердила цей закон, "ґрунтуючись на Декларації про державний суверенітет України від 16 липня 1990 року і схваленому Всеукраїнським референдумом 1 грудня 1991 року Акті проголошення незалежності від 24 серпня 1991 року, яким було відновлено незалежну національну державність України ... керуючись Конституцією, яка визначає українську мову як єдину державну і покладає на державу обов'язок забезпечувати всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України".

Закон передбачає українізацію всіх суспільних сфер життя. Українська мова - державна, це мова діяльності держорганів, діловодства та документообігу, судочинства, Збройних сил, правоохоронних органів, сфери роботи й освіти.

На особисте життя дія закону не поширюється.

Закон набуває чинності через два місяці після опублікування, крім окремих пунктів.

Нагадаємо, 25 квітня Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроект "Про забезпечення функціонування української мови як державної", поправки до якого розглядалися з 28 лютого.

У вівторок, 14 травня, парламент відхилив чотири постанови, які блокували підписання мовного закону, після чого Парубій підписав документ прямо на трибуні Ради. В середу, 15 травня, закон підписав президент Петро Порошенко.

Лівий берег

мова закон зміни

Знак гривні
Знак гривні