КСУ пояснив, чому звільнив свого голову

Шевчук назвав своє звільнення антиконституційним переворотом. Конституційний Суд опублікував висновок постійної комісії з питань регламенту та етики, що став підставою для звільнення голови КСУ Станіслава Шевчука.

Документ доступний на сайті КСУ.

У ньому йдеться, зокрема, про те, що Шевчук незаконно створив у КСУ інститут позаштатних радників.

За час своєї роботи він встиг призначити на цю посаду екс-міністра економіки Грузії Григорія Арвеладзе, колишнього голову Служби зовнішньої розвідки Олега Синянського, екс-заступника міністра агрополітики Михайла Чужмира, екс-заступника міністра енергетики Дмитра Лабоженка й екс-суддю райсуду Харкова Дениса Нев'ядомського. Їм не платили зарплату, але в них були робочі місця в будівлі КСУ і доступ до внутрішньої документації.

По-друге, Шевчук зробив політичну заяву, що призвело до підриву авторитету КСУ. Йдеться про інтерв'ю Шевчука інтернет-виданню "Страна.ua", в якому він заявив, що не приведе до присяги президента, якщо вважатиме, що вибори були сфальсифіковані.

Крім того, зафіксовано факт тиску Шевчука на інших суддів: 19 лютого поточного року, будучи в Іспанії, Шевчук у телефонному режимі заборонив суддям Конституційного Суду розглядати справу про конституційність введення Україною санкцій.

Також у висновку комісії йдеться про незаконне рішення Шевчука опублікувати в газеті "Голос України" рішення КС щодо законопроекту про скасування недоторканності депутатів Ради. Порушуючи законодавство, його було опубліковано без особливих думок суддів КС.

Нагадаємо, 14 травня КС висловив недовіру голові КС Шевчуку і звільнив його з посади судді. Новим головою Конституційного Суду стала Наталя Шаптала, саме вона буде приводити до присяги обраного президента Володимира Зеленського.

Лівий берег

суд шевчук

Знак гривні
Знак гривні