Україна вводить спецмита на практично всі товари з Росії

Україна вводить дзеркальні санкції і спеціальні мита на ввезення низки товарів з Росії з 1 серпня. Ідеться про всі російські товари, крім товарів "чутливого імпорту".

Про це повідомив прем'єр Володимир Гройсман на засіданні Кабінету Міністрів, передає ЛБ.

"Сьогодні ми приймемо рішення про те, що введемо дзеркальні санкції до Росії", - сказав він.

Прем'єр пояснив, що серед заборонених товарів будуть такі, які повністю виробляються в Україні або є можливість їх заміни.

Гройсман також зазначив, що сьогодні російська влада продовжує застосовувати заходи економічного характеру проти України. Водночас він наголосив, що українська економіка переорієнтовується на цивілізовані ринки та 43% експорту вже йде в країни Європейського Союзу.

"Такі випробування зроблять Україну сильнішою, як би нам не було важко. Ми будемо грати ключову роль на світових ринках, які є цивілізованими і перспективними для України", - сказав прем'єр.

Йдеться про всі російські товари, крім товарів "чутливого імпорту", як-от: вугілля, кокс, бензин, скраплений газ і фармацевтична продукція, передають "Українськi Новини".

За словами першого віце-прем'єр-міністра, міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва, сплачені суми спецмита будуть направлятися в спецфонд державного бюджету і використовуватися для фінансування заходів імпортозаміщення. Планують, що додаткові надходження від сплати таких спецмит до держбюджету в другому півріччі 2019 року становитимуть близько 3,7 млрд гривень.

Кубів також заявив, що, згідно з постановою, забороняється ввезення з РФ промислової групи товарів, групи мінеральних добрив і сільськогосподарської продукції, транспортних засобів.

Нагадаємо, в січні 2016 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів про заборону ввезення в Україну низки російських товарів. 20 грудня 2017 року дію постанови було продовжено до 2019 року.

У грудні 2018 року Росія заборонила ввезення на свою територію низки товарів, країною походження яких є Україна або які переміщуються через територію України.

У квітні 2019 року уряд РФ також заборонив експорт в Україну нафти і нафтопродуктів.

У квітні 2019 року у Світовій організації торгівлі підтвердили право Росії обмежувати транзит українських товарів. Раніше експерти СОТ також частково підтримали позицію України в торговій суперечці з РФ.

економіка сакції україна росія

Знак гривні
Знак гривні