До Філарета приїхали тільки чотири єпископи з понад 60. Філарет пом'янув у літургії Епіфанія

З часу створення Православної церкви України між Філаретом і Епіфанієм - протистояння: перший нібито незадоволений нинішньою "символічною" роллю.

Сьогодні, 14 травня, до Києва на молитовне святкування в честь священномученика Макарія на запрошення почесного патріарха Православної церкви України Філарета приїхали тільки чотири єпископи з понад 60-ти. Про це з посиланням на джерела пише Бі-бі-сі Україна.

Про це повідомляє також Ліга.

У Володимирський собор прибули архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент, а також ієрархи з колишніх парафій УПЦ КП в РФ - митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф, його вікарій Петро і єпископ Адріан. Як пише джерело, Климент приїхав "з поваги до Філарета".

Керівника ПЦУ Епіфанія також не було: він поїхав до Маріуполя.

Не з'явився і один з найвпливовіших ієрархів ПЦУ, в минулому основний конкурент Епіфанія на предстоятельство в автокефальній церкві, митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Його ЗМІ вважали можливим союзником Філарета.

Як пише джерело, на літургії Філарет "пом'янув в диптиху предстоятелів помісних православних церков митрополита Київського і всієї України Епіфанія".

Це означає, що Філарет визнає предстоятельство Епіфанія.

8 травня 2019 року Патріярх Філарет розіслав єпископам ПЦУ лист на бланках УПЦ КП, запросивши їх на "братську зустріч" 14 травня. Епіфанія не покликав. Філарет оголосив, що УПЦ КП, про саморозпуск якої повідомили 15 грудня 2018 року перед помісним собором, все ще існує. Епіфаній вважає, що повернення до попередньої структури Київського патріархату - це ізоляція, втрата томосу й всіх досягнень церковної незалежності.

релігія конфлікт Церква

Знак гривні
Знак гривні