Боргу, який команда Зеленського пропонує «списати» з ФОПів, просто не існує

Представник команди новообраного президента України Володимира Зеленського Данило Гетманцев, який відповідає за економічний і податковий напрями, заявив, що з фізичних осіб-підприємців можуть списати 7,4 мільярди гривень заборгованості за Єдиним соціальним внеском, хоча загальний податковий борг ФОП становить лише 2 млрд. грн.

Про це повідомляє платформа для роботи з відкритими даними “Опендатабот”, - передає Новинарня. Так, спеціалісти проаналізували динаміку закриття ФОП після 2017 року й зростання податкового боргу ФОП перед державним бюджетом.

Загальна заборгованість перед державним бюджетом з моменту набуття чинності норм закону про сплату ЄСВ навіть за відсутності доходу ФОП зросла лише на 500 млн. грн. Загальна заборгованість на сьогодні становить 2,05 млрд. гривень.

Водночас, кількість ФОПів зменшилась. Так, з 2017 року припинили діяльність 300 тисяч підприємців.

Крім того, якщо врахувати тільки сегмент ФОП, у якого борг менше, ніж 20 тисяч грн. (це, вочевидь, ті, хто не встиг закрити ФОП за ці два роки, і хто не платив ЄСВ весь цей час), то їхня заборгованість збільшилася лише на 12 млн. грн.

Подібний виступ представників команди президента може говорити або про спекуляції, або про некомпетентність чи непроінформованість чиновників, - пишуть на сайті Опендатабот.

Раніше Гетманцев повідомив, що команда новообраного президента працює над законопроектом, який списує борги з єдиного соціального внеску, які мають фізичні особи-підприємці.

Він також розкритикував рішення уряду знизити ставку ЄСВ з понад 34% до 22%.

економіка бізнес

Знак гривні
Знак гривні