Вчені оживили мозок мертвої свині. Що це значить для людей?

Нещодавно науковці оживили вирізаний мозок свині. Всі базові функції клітин було відновлено за допомогою системи, що качала кисень і необхідні поживні речовини в мозок, що перебував поза тілом. Журнал Nature окреслює наукові й етичні перспективи. Звісно, без згадок про "голову професора Доуеля" - цей твір на заході невідомий.

Науковці Єльського університету оживили вийнятий з тіла мозок через чотири години після смерті тварини. Ні, наразі "свідомість" не було відновлено - проте біоетики вже заговорили про глибокі етичні наслідки в майбутньому.

Чи зможе це призвести до "безсмертя"?

Навряд. Система The BrainEx постачає клітини киснем і поживними речовинами. Це відновило метаболізм і вироблення протеїнів - але це не заповільнює старіння чи хвороб.

На людях технологію не випробовували. Але теоретично в майбутньому це дозволить оживляти людей після випадкової та короткої клінічної смерті мозку - як-от унаслідок нещасного випадку або ж інсульту.

Чи можна буде трансплантувати мозок?

Наразі трансплантація мозку з одного тіла в інше перебуває в царині наукової фантастики.

Знову ж, було відновлено деякі функції клітин - але "приєднати" мозок до живого тіла було б значно складніше. Зокрема, наразі викликом для вчених було б приєднати головний мозок до спинного. А саме це потрібно бодай для передачі біоелектричних сигналів між мозком і тілом - не кажучи вже про складнішу свідомість.

Чи можна зробити "свідомим" виокремлений з тіла мозок?

Невідомо. Наразі вчені навмисне не дали мозку відновити "свідомість", хімічно заблокувавши нейрони.

Але це не є неможливим. Вчені виокремили окремі частинки мозку й застосували до них електричні стимули. Нейрони зберегли здатність відповідати на цей стимул.

А рік тому в Каліфорнійському університеті в Сан-Дієго інша команда виростила "міні-мозки", які спонтанно продукували "мозкові хвилі", подібні до тих, які записують приладами у людей. Ці електричні паттерни, утворені "органоїдами" - тривимірними згустками мозкової матерії, вирощеної в лабораторії - нагадували мозкові хвилі людських зародків (premature babies).

Чи може це змінити те, як ми визначаємо свідомість?

Такі технології, як система BrainEx, котра підтримувала мозок свині, може створити новий спосіб моделювання свідомості та мозкової активності в лабораторії - а також дозволити тестування ліків від нейрологічних розладів на мозках тварин, а не живих людях.

Сполучені Штати не регулюють експерименти на органах мертвих тварин. Але дослідники кажуть, що експерименти, які б відновлювали мозкову активність, мають проводитися після етичної експертизи.

В разі відновлення свідомості в виокремленому з тіла людському мозку, чи вважатиметься цей мозок людською істотою та чи матиме він права людини?

Законів, що регулюють створення свідомості в органі, не існує. Етики лише починають мислити над цим питанням.

Але вперше реально піднімається проблема про те, яка "істота" є свідомою та на які права заслуговує.

Вже ведуться дебати про те, на які права заслуговуватимуть машини зі штучним розумом - та чи розум таких тварин, як шимпанзе чи дельфіни, робить їх гідними більших прав у стосунках із людьми, ніж ті, які ці тварини мають тепер.

Що це означає для кріоніки?

Ми не знаємо, чи експеримент з мозком свині щось означає для кріоніки - заморозки тіла чи мозку після смерті в надії на оживлення в майбутньому, якщо це дозволять наукові відкриття.

Мозок свині був мертвим лише чотири години, перш ніж був "оживлений" до відновлення клітинних функцій. Ніхто не тестував, чи спрацює система на мозок, який перед тим був заморожений.

Детально англійською - за двома лінками в першому абзаці.

***

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

наука майбутнє

Знак гривні
Знак гривні