Епіфаній: Повернення української церкви до «Київського патріархату» означає втрату Томосу

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній вважає, що повернення ПЦУ в структуру Київського патріархату означатиме втрату Томосу і всіх досягнень церковної незалежності.

Про це предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній сказав в інтерв'ю LB.ua

"В умовах після об'єднання і отримання Томосу ідея Київського патріархату в тому вигляді, яким він був до Собору (Об'єднавчого - Ред.), яка свого часу дала життя, дихання, - може це життя і забрати, розколоти помісну церкву. Сьогодні повернення до попередньої структури Київського патріархату означає повернення назад, в ізоляцію, втрату Томосу і всіх досягнень церковної незалежності", - заявив Епіфаній.


Філарет пробує відновити УПЦ (КП) й очолити її - замість Епіфанія

Владика підкреслив, що якби не було рішення Помісного собору Київського патріархату про припинення діяльності релігійного об'єднання УПЦ КП способом об'єднання і приєднання до створюваної Православної церкви України, про припинення дії Статуту та всіх статутних органів УПЦ КП - не відбувся б і Собор, який об'єднав три гілки українського православ'я в єдину помісну церкву.

"Тому говорити про те, що зараз, всупереч постановам Помісного собору УПЦ КП і Об'єднавчого Собору 15 грудня 2018 року в подальшому структурно існує Київський патріархат, неправильно. Це неправильно фактично і тим більше юридично", - заявив він.

Водночас він визнав як незаперечний факт, що Київський патріархат став предтечею отримання Томосу про автокефалію Української православної церкви, а Святійший Патріарх Філарет зробив дуже багато для того, щоб українська церква стала незалежною.

При цьому, за словами митрополита, українська церква за всіма критеріями заслуговує отримання статусу патріархату в майбутньому.

"Але порушувати це питання перед Вселенським Патріархом буде можливо тоді, коли в помісну церкву об'єднається якщо не все українське православ'я, то його переважна більшість", - заявив митрополит Епіфаній, додавши, що про це у своїх інтерв'ю не раз говорив і сам патріарх Філарет.

Предстоятель ПЦУ також підтвердив, що не отримував від патріарха Філарета запрошення на урочисте молитовне спілкування в пам'ять про священномученика Макарія, заплановане на 14 травня.

Пізніше Епіфаній повідомив LB.ua, що запрошення все ж надійшло після того, як інформацію про це поширили засоби масової інформації. При цьому наголошується, що митрополит Епіфаній отримав запрошення також на бланку УПЦ КП, якої юридично не існує.

Як повідомлялося раніше, почесний патріарх УПЦ КП Філарет хоче відновити Українську православну церкву Київського патріархату, яка наприкінці минулого року увійшла до новоствореної Православної церкви України.

Цензор

маразм Церква філарет релігія конфлікт

Знак гривні
Знак гривні