ЗМІ пишуть, що Зеленський готується розпустити Раду. Це підтверджується його поспіхом - але може бути блефом задля рейтингу (ВІДЕО, ДОКУМЕНТ)

Команда обраного президента України Володимира Зеленського підготувала проект указу про достроковий розпуск Верховної Ради після інавгурації.

Про це повідомляє DT.UA з посиланням на телеграм-канал УП та власні джерела. Як пише заступник головного редактора DT.UA Сергій Рахманін, команда Володимира Зеленського розглядає варіанти розпуску Верховної Ради і шантажу депутатів для їх примусу до співпраці.

Частина команди Зеленського виступає за негайний розпуск Ради після інавгурації, інша - проти, щоб встигнути повноцінно підготувати до виборів партію "Слуга народу", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що наразі рішення щодо виборів не прийняте, але "на всякий випадок" проект указу вже підготували.

Документ Дзеркала тижня

Рішення про дострокове припинення повноважень парламенту може бути прийнято з допомогою Окружного адмінсуду, який у березні зажадав від Верховної Ради документального підтвердження існування коаліції.

Оглядач Дзеркала тижня підкреслює, що якщо відповідні документи не будуть надані, у суду буде привід встановити, що коаліція відсутня як мінімум з 28 лютого 2019 року. 30 днів, відведених на формування нової, закінчилися наприкінці березня. Отже, у переможця президентських виборів, якщо він опиратиметься на рішення ОАС, з'являться формальні підстави припинити повноваження ВР одразу після прийняття присяги.

Конструктором оригінального "капкана для Ради" джерела називають Андрія Богдана – особистого адвоката олігарха Ігоря Коломойського і головного юридичного радника штабу Зеленського.

Зеленський підганяє Раду

Зеленський звернувся до Верховної ради з вимогою ухвалити дату інавгурації 19 травня.

Відповідне відеозвернення опубліковане у Facebook Команди Зеленського.

"Поки що ви дієте виключно у своїх інтересах, боїтесь розпуску Ради і затягуєте призначення дати інавгурації", - сказав Зеленський.

Просто щоб демонізувати Раду

Водночас, у матеріалі ВВС йдеться про те, що це робиться радше залякування депутатів з метою тиску - насправді дострокові вибори команді Зеленського невигідні. Йому вигідніше "демонізувати" Раду перед строковими виборами - щоб отримати максимум, протиставивши себе Раді так, як раніше він протиставив себе Порошенкові.

Співрозмовники ВВС News Україна єдині у своїх прогнозах щодо розвитку ситуації у найближчі місяці.

Базовим сценарієм вони вважають призначення інаугурації президента на 28 травня, тобто, на наступний день після того, коли у президента ще були підстави для розпуску парламенту. Проведення виборів - у передбачений Конституцією термін, 27 жовтня 2019 року, за тією ж виборчою системою, що існує зараз.

Рада вибори-19 зеленський

Знак гривні
Знак гривні