Філарет пробує відновити УПЦ (КП) й очолити її - замість Епіфанія

Мотивація Філарета наразі незрозуміла. Почесний патріарх УПЦ КП Філарет хоче відновити Українську православну церкву Київського патріархату, яка в кінці минулого року увійшла до новоствореної Православної церкви України.

Київський патріархат все ще існує - принаймні, так вважає колишній його голова Філарет.

Напередодні в ЗМІ з'явилися копії запрошень на зустріч за підписом Філарета, зроблені на бланках Київського патріархату, розпущеного ще в грудні перед об'єднавчим собором. Такі запрошення отримали майже всі єпископи ПЦУ, а деякі виклали документи в соцмережі. Філарет запрошує церковних чиновників на так звану братську бесіду. За інформацією ТСН, він збирає архієреїв, щоб обговорити перспективи відновлення Київського патріархату, який би Філарет вважав за краще сам очолити.

Філарет розіслав архієпископам запрошення на "урочисте молитовне спілкування" в пам'ять про священномученика Макарія на бланках Української православної церкви Київського патріархату. При цьому Епіфаній запрошення не отримав.

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній повідомив, що його на цю зустріч не запрошували. При цьому владика визнав, що конфлікт з Філаретом, який після розпуску Київського патріархату є "почесним патріархом", існує - з моменту утворення Помісної церкви вони жодного разу не правили службу разом.

Відсутність запрошення на важливу для церкви подію може свідчити про те, що патріарх Філарет незадоволений новоствореною ПЦУ, і може створювати перешкоди для її нормальної діяльності, "аж до спроби скликати Помісний собор, щоб переглянути Статут ПЦУ."

У разі кардинальних змін у статуті церкви Вселенський патріархат у Константинополі може відкликати томос про помісну православну церкву України.

Цензор, ЛБ

маразм Церква філарет релігія конфлікт

Знак гривні
Знак гривні