Трамп заборонив оприлюднювати повний звіт про те, чи допомогла Росія йому стати президентом США

Президент США Дональд Трамп застосував так званий "виконавчий привілей", заборонивши розкривати деякі частини звіту спецпрокурора США Роберта Мюллера. У звіті йдеться про втручання Росії у вибори президента США.

Нагадаємо, доведено втручання, але не доведено змову особисто Трампа з Росією (є короткий офіційний ЗВІТ про дослідження).

Лист було подано до Конгресу перед початком слухань Юридичного комітету Палати представників Конгресу США стосовно того, чи можна вважати відмову міністра юстиції Вільяма Барра надавати повну версію звіту спецпрокурора зневагою до Конгресу.

"Цим інформую, що президент застосував виконавчий привілей стосовно всіх матеріалів, на які було видано вимогу", – йдеться в листі представника Міністерства юстиції США Стівена Бойда до голови Юридичного Комітету Палати представників Джеррі Недлера.

Недлер назвав лист "однозначною ескалацією" і закликав продовжити слухання.

Зневага до Конгресу вважається дрібним злочином, за який передбачене покарання у вигляді штрафу та ув'язнення до року.

Для того, щоб рішення про наявність зневаги набуло чинності, після схвалення Комітетом відповідне рішення має схвалити Палата представників США. У випадку схвалення очільник Палати Представників або Сенату має передати справу до прокурора округу Колумбія.

Рішення Трампа може створити правову невизначеність, якщо Конгрес звинуватить міністра юстиції США в зневазі через той самий звіт. Натепер в США залишається невідомим те, які повноваження мають більшу силу: повноваження Конгресу стосовно проявів зневаги, або "виконавчий привілей" президента.

Нагадаємо, 18 квітня в США опублікували доповідь спецпрокурора Мюллера про ймовірне втручання Росії в американські вибори. Офіційне слідство спеціального прокурора Департаменту юстиції США Роберта Мюллера встановило, що Російська Федерація втрутилася в президентські вибори в цій країні в 2016 році, але члени виборчого штабу Дональда Трампа не вступали в змову з російським урядом. Зокрема, зазначається, що "російський уряд в 2016 році втрутився в президентські вибори широкомасштабним і систематичним чином".

Український текст на основі матеріалу Цензора

сша трамп путін росія

Знак гривні
Знак гривні