Вільний Ідель-Урал вимагає захистити національні меншини Росії від дискримінації

Громадський рух "Вільний Ідель-Урал" вважає, що Федеральний союз європейських національних меншин (ФСЄНМ, FUEN) ухиляється від відповіді на звернення про порушення Російською Федерацією мовних прав народів Ідель-Уралу.

Про це повідомляє "Idel.Реалії". Співзасновник організації "Вільний Ідель-Урал" Сиресь Боляень вважає позицію ФСЄНМ упередженою, - передає Укрінформ.

«Ми спостерігаємо, як ФСЄНМ приділяє особливу увагу відстоюванню інтересів угорської меншини в Україні, Румунії та Словаччині. Безперечно, це їхнє внутрішнє право - самостійно розставляти пріоритети у своїй діяльності. Проте в угорців є Угорщина, тимчасом як у нас, ерзян, мокшан або марійців, немає своєї країни. Ба більше, 150 тисяч українських угорців мають власні ЗМІ, власні навчальні заклади різного статусу, а головне - угорські політичні партії відкрито діють в Україні. Незважаючи на те, що Росія - це федерація, ми про такі права і мріяти не можемо», - зазначив він.

За словами активіста, саме такий стан справ в Ідель-Уралі спонукало організацію звернутися до ФСЄНМ з проханням відреагувати на те, що відбувається в Росії.

«Тому ми зверталися в ФСЄНМ з проханням сказати слово на захист тих, у кого замість політичних партій - прокурорські перевірки в школах. На жаль, ми бачимо, що в ФСЄНМ панує самоцензура щодо Москви. Вони просто не здатні критикувати Росію навіть за грубі порушення прав людини», - констатував активіст.

Як повідомлялося, 25 жовтня 2018 року рух "Вільний Ідель-Урал" звернулося до ФСЄНМ з проханням закликати державну владу Російської Федерації припинити політику асиміляції корінних народів Ідель-Уралу і "скасувати дискримінаційні поправки у федеральний закон "Про освіту", за яким у загальноосвітніх навчальних закладах забороняється обов'язкове вивчення інших державних мов, за винятком російської".

В СІУ стверджують, що ФСЄНМ офіційно підтвердив отримання звернення, однак відповіді по суті питання не надіслав.

При цьому раніше президент ФСЄНМ Лоран Вінче, виступаючи в Брюсселі на регіональному форумі ООН з питань освіти, розкритикував Україну за новий закон про державну мову.

суспільство росія дискримінація

Знак гривні
Знак гривні