В Амстердамі збудують зелений хмарочос (ЗОБРАЖЕННЯ)

В Амстердамі почалося будівництво хмарочосу Valley за проектом нідерландського бюро MVRDV. Будівля покликана оживити офісний район Зейдас.

Протягом двадцяти останіх років район Зейдас розвивався як діловий квартал, а потребами та інтересами жителів нехтували. У 2015 році муніципалітет провів конкурс на проектування мультифункціонального комплексу, який включав би житло і публічні простори.

Переміг проект Valley, який передбачає будівництво споруди з трьох багатоповерхових башт, найвища з яких сягає 100 метрів. Сім поверхів хмарочосу відведено під офіси, але більша частина відведена під житло і налічує 196 квартир.

У житловій частині немає двох квартир з однаковим плануванням

Три підземні поверхи відведено під паркінг на 375 машиномісць. Також передбачено велосипедні паркінги.

На двох останніх поверхах буде розташовано бари та ресторани з відкритими майданчиками, з яких можна буде милуватися панорамою міста.

На рівні вулиці буде розташовано магазини, культурні та інші публічні простори. Зокрема, з вулиці можна буде потрапити до великого «гроту» – публічного простору між стінами, оздобленими натуральним каменем, зі скляним дахом, що пропускає сонячне світло. «Грот» слугуватиме своєрідною вітальнею для резидентів.

Між баштами облаштують тераси і сади, над якими працював відомий ландшафтний архітектор Піт Удольф, ідеолог садівництва нової хвилі. Його проект передбачає озеленення протягом цілого року.

У фасаді будинку поєднали засклені та кам’яні стіни. Це відображає головну ідею споруди – гармонія між великим об’ємом та людським виміром, між офісами та житлом.

Проект передбачає максимальне розмаїття житлових приміщень – фактично тут немає двох квартир з однаковим плануванням.

Розташування Valley передбачає перехід від ділового кварталу до малоповерхових житлових районів. Поряд з будівлею – велике футбольне поле.

Проекти MVRDV зазвичай вирізняються увагою до енергоефективності, і цей хмарочос – не виняток. Згідно з очікуваннями, він відповідатиме -0.3 сертифікату енергетичного функціонування будівлі, що означає нульові викиди.

Хмарочос

екологія архітектура нідерланди

Знак гривні
Знак гривні