Стане Зеленський новим етапом - чи фіговим листком олігархату, через якого Кремль дестабілізуватиме Україну?

"Система" в Україні грунтується не на так званій корупції - а на стосунках типу "своя людина" (patron-client), на конкуренції та зіткненнях - а передусім домінуванні малої олігархії, та на підпорядкуванні закону грошам і владі.

Про це пише Джеймс Шерр для аналітичного Міжнародного центру з оборони та безпеки.

Ця система - з її здатністю до пристосування - вже відтворилася після Помаранчевої революції та Революції гідності, й уже є знаки, що вона зможе знову це зробити.

"Ламання" системи вимагає систематичних зусиль, а не драми - воно вимагає послідовної команди й контр-еліти з засобами та здатністю для протистояння чинній системі.

Чи має Зеленський волю та можливість, аби за це взятися? Чи він надасть перевагу шоу перед змістом? Чи стане фіговим листочком для тих самих системних сил, які ненавидять його прихильники? Вже дуже скоро ми про це дізнаємося.

Три виклики

Шерр зазначає, що перед демократичними силами України стоїть три виклики.

1. Створення коаліції в новому парламенті - вона має як допомогти Зеленському справді щось робити, так і створити "червоні лінії", за які він не зможе вийти.

2. Не дати олігарху Коломойському перетворити Зеленського зі "слуги народу" на власного слугу.

3. Звісно, Росія. Експерт зазначає, що в серіалі "Слуга народу" вона майже не згадується - і це характерно. З іншого боку, це радше ставить питання: адже людина перебуває під патронатом Коломойського, який боровся з путінським проектом "Новоросія" у Дніпрі.

Втім, досі очевидно, що Зеленський зображував радше борця з внутрішньою "системою", ніж із зовнішнім ворогом.

Кремль уже зрозумів, що йому не обов'язково мати саме "проросійського" президента - адже можна братися за дестабілізацію України зсередини. Натомість, Ангела Меркель уже зараз заговорила про те, наскільки важливою є саме стабільність України.

Це знову "час випробувань", як уже не раз в історії країни.

Перемога Зеленського, завершує аналітик, наразі не означає ані прибуття Месії, ані наближення Апокаліпсису.

Повний текст англійською

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

аналітика зеленський

Знак гривні
Знак гривні