Пінг-понг, аналізи, стадіон. Що на цих виборах відбувалося вперше

Важко передбачити, чи відбудеться суттєве оновлення країни після перемоги на президентських виборах Володимира Зеленського. А ось значне оновлення українських політичних рекордів та методів ведення передвиборчої боротьби вже відбулось. Громадське зібрало шість речей, які відбулися під час цих виборів вперше.

Вперше президентом України стала людина, яка не має жодного політичного досвіду або досвіду перебування на державній посаді

До того президентами нашої країни ставали колишні високопосадовці та професійні політики. У 1991 році першим президентом став Леонід Кравчук, який до того очолював Верховну Раду. У 1994-му його замінив Леонід Кучма, що встиг вже побути прем’єр-міністром. Віктор Ющенко до того, як очолив державу у 2005-му, теж був головою уряду, а ще раніше керував Національним банком. Віктор Янукович також до свого обрання президентом пройшов через прем’єрську посаду, керував Донецькою облдержадміністрацією. Петро Порошенко до президентства очолював міністерства економічного розвитку та закордонних справ.

Вперше президентом України стала людина у 41 рік

До того наймолодшим президентом нашої країни був попередник Зеленського Петро Порошенко — він очолив державу у 49 років. Віктор Ющенко став президентом, коли йому виповнилось 51, Леонід Кучма — у 56 років, Леонід Кравчук — у 57-м. А найстаршим президентом, на момент обрання, був Віктор Янукович, якому під час інавгурації було 60 років.

Вперше кандидат у президенти України переміг із таким приголомшливим відривом — майже у 49%

До того рекорд належав, знову ж таки, Петру Порошенку — у 2014 році він випередив Юлію Тимошенко на 42 відсотки.

Вперше в історії української (та й не тільки) політики передвиборчі дебати кандидатів у президентів відбулися на стадіоні

Ініціатором такого незвичного формату став Володимир Зеленський, причому виклик Петру Порошенку він надіслав відеозверненням. Після тривалих переговорів дебати, нарешті, відбулись, на трибунах НСК «Олімпійський» їх подивились 22 тисячі людей.

Вперше кандидати у президенти здавали медичні аналізи, причому робили це практично у прямому ефірі

Петро Порошенко здав аналізи у медпункті НСК «Олімпійський», потім ще раз — спеціалістам міжнародної антидопінгової асоціації VADA. Володимир Зеленський здав аналізи у клініці «Євролаб», яка належить бізнес-партнеру «Студії Квартал-95» Андрію Пальчевському.

Вперше майбутній президент України дав інтерв'ю журналістам за програш у настільний теніс

Під час першого туру в штабі Зеленського був організований турнір з пінг-понгу. Кореспондент видання РБК-Україна перед грою з Зеленським домовився з кандидатом, що той дасть йому інтерв’ю, якщо програє. Зеленський програв та, зрештою, дотримав слова.

вибори-19

Знак гривні
Знак гривні