Незвідані води. Що пише західна преса про вибори в Україні

Світові медіа неодноразово говорили про те, що «в Україні втілився у реальність сценарій серіалу» та називали Володимира Зеленського, нині лідера президенської гонки, не інакше як «абсолютним новачком у політиці». Тепер міжнародна преса задається питанням, як же новообраний лідер реалізовуватиме той геополітичний курс, який він обіцяв (чи ні) країні, і яким чином боротиметься з корупцією?

Зібрало Громадське

Президент як «чистий аркуш»

«Для України це був вибір між досвідченим політиком з п’ятьма роками президентства на рахунку та коміком, який є трохи більшим, аніж чистий аркуш паперу, — пише ВВС. — Те, що так багато людей обрали Зеленського, — це приниження для Петра Порошенка».

Розповідаючи про перемогу Зеленського, ВВС зазначає, що на його команду чекає важка робота, яка прийде на зміну короткочасному тріумфові. «Адже одна справа — мати сміливі ідеї, а геть інша — знати, як їх утілити в життя», — зазначають автори статті. Видання зауважує: за відсутності попереднього політичного досвіду, кампанія Зеленського була зосереджена на його відмінності від інших кандидатів, а не на будь-яких конкретних політичних ідеях.

ВВС головними «козирями» Зеленського називає його неформальний стиль спілкування та обіцянки очистити українську політику від корупційних схем. Вони, як зазначає видання, знайшли відгук у виборців, які розчарувалися у шляхові країни під керівництвом Порошенка.

Британське інформаційне агентство Reuters теж досить емоційно описало перемогу Зеленського. «Україна увійшла у незвідані політичні води після того, як комік без політичного досвіду з легкістю набрав удосталь голосів, щоби стати новим президентом країни, що перебуває у стані війни», — пише видання. Reuters наводить схожу тезу про те, що перемога Зеленського — неабиякий «ляпас» для Порошенка, президента, який «виступав опором російській агресії та захисником української ідентичності».

Не лише Reuters, а й кілька світових медіа цитують слова Зеленського, сказані під час його брифінгу у штабі Зе!команди одразу ж після оголошення результатів екзит-полів станом на 20-ту годину. «Офіційно я поки не президент, однак як громадянин України я можу сказати, що всі країни пострадянськго простору зараз дивляться на нас. Усе можливо!» — заявив Зеленський.

Reuters із деяким сумнівом говорить про те, що Зеленський, який лиш зіграв фіктивного президента у серіалі, тепер готовий узяти на себе відповідальність за керівництво країною, яка перебуває на межі протистояння Заходу з Росією, і до того ж спромогтися завершити війну, яка п’ятий рік триває на сході країни. Видання також передає слова Петра Порошенка, який зауважив, що Зеленському деякий час доведеться працювати із, можливо, нестабільним парламентом до виборів у жовтні.

Агентство також зазначає, що Зеленський буде щонайперше у фокусі уваги МВФ, який поки не має певності щодо його майбутньої політики, зокрема у питанні підвищення цін на газ до ринкових.

«Замість політики — вірусні відео та жарти»

Британське видання The Guardian не бачить нічого дивного у перемозі Зеленського: мовляв, результати голосування цілком відповідають даним соціологічних опитувань. Медіа зазначає: передвиборча кампанія кандидата «повністю розмила межі між реальним Зеленським та його персонажем на екрані».

І відсутність належної конкретики у передвиборчих обіцянках не стала на заваді. «Замість традиційної кампанії, Зеленський пропонував виборцеві вірусні відеоролики, комедійні концерти та жарти». І зміг перемогти.

The Guardian також підкреслює, що йому вдалося дістати вигоду від незадоволення виборців Петра Порошенка.

«Шоколадний магнат пообіцяв українцям, що вони житимуть по-новому. Натомість темпи змін для багатьох виявилися надто повільними», пише видання. Воно наводить деякі деталі президентської гонки в Україні, зокрема приділяє увагу дебатам на стадіоні «Олімпійський». Також — головні цитати кандадатів із їхніх брифінгів після оголошення остаточних даних екзит-полів. Порошенка — про те, що він не піде з політики, а Зеленського — подяки та «Я вас не підведу».

Про медійність та впізнаваність Зеленського як запоруку успіху пише і австралійська газета The Sydney Morning Herald. Видання також додає: кандидатові допомогло і продумане наповнення своєї команди: «По мірі того, як його кампанія набирала обертів, Зеленський привів екс-міністрів, прихильників реформ, у свою команду як радників. Це забезпечило певну довіру інвесторів, які, однак, час від часу усе ж оцінювали його відповіді на політичні питання як невизначені».

Сайт французького телеканалу France 24 називає результати другого туру президентських виборів в Україні «незвичайними». «Ця кампанія розпочалася як жарт, однак знайшла відгук у виборців, які були тотально розчаровані зубожінням, корупцією та п’ятьма роками війни, яка забрала понад 13 тисяч життів».

Видання наголошує на міжнародній підтримці, яку висловили разом із привітаннями світові лідери у дзвінках Володимиру Зеленському. Зокрема наводить цитату із Twitter Джеремі Ханта, міністра закордонних справ Великої Британії, про те, що тепер Зeленський уже стане справжнім слугою народу. Також France 24 розповідає деталі останнього дня президентських перегонів в Україні, особливо яскраво зазначаючи про передвиборчий штаб Зеленського, де «за його перемогу пили ігристе вино».

«Підтримали Зеленського як агента змін»

«На передвиборчій вечірці у київському барі, де зібрались сотні журналістів, Зеленський хотів оголосити свою перемогу. Коли стали відомі результати екзит-полів, конфетті злетіли в повітря, а Зеленський подякував представникам своєї команди, зазначивши, що вони «захистили Україну», продовжує тему сайт американського телеканалу ABC. Видання також наводить низку коментарів українців з приводу мотивів їхнього голосування на користь Зеленського. ABC пише, що мало хто з опитаних на виборчих дільницях висловлював «велику симпатію до Зеленського», натомість більшість підтримали його як агента змін в країні.

Німецьке видання Die Welt оприлюднило матеріал щодо виборів в Україні під заголовком «Тепер Зеленський має довести, чого варті його туманні обіцянки». Починається він такими словами: «П’ять років тому українці здивували світ. Люди, які, здавалося, спершу примирилися із проросійським президентом Віктором Януковичем, вигнали корумпованого правителя. І ось тепер вони вчинили так знову».

Знову, мається на увазі, здивували світ. Далі у ньому йдеться про те, як українці «підняли» на найвищу у державі посаду «політичного новачка». Видання розповідає водночас про низку чинників, які намагалися завадити Зеленському таки прийти до влади — від зв’язків із олігархом Ігорем Коломойським та називанні Зеленського «котом у мішку», «віртуальним політиком» і «голограмою» до спроб зняти його кандидатуру напередодні виборів. Перелік досягнень чинного президента, який поступився Зеленському на виборах, видання узагальнює як «теми для підручників з історії, які мали б забезпечити Порошенкові переобрання на посаду». Однак цього виявилося недостатньо. А агресивна передвиборча кампанія, яка зводилася до ультимативних лозунгів: «або я — або Путін» була навпаки, надмірною.

Обоблива позиція

Щодо історії з українськими виборами президента особливо цікавою є позиція ізраїльських медіа. Головний меседж матеріалу The Jerusalem Post про перемогу Зеленського у тому, що тепер Україна буде найпершою країною в світі, крім Ізраїлю, де і президент, і прем’єр (яким до парламентських виборів у жовтні лишатиметься Володимир Гройсман) — єврейського походження.

Видання зазначає: «Можливо, для декого було незвичним те, що Зеленський так рішуче переміг на виборах, попри його єврейське походження. Його мати єврейка, і він жартома згадував про це під час передвиборчої кампанії». При цьому автори статті закидають чинній владі в Україні терпимість до антисемітських тенденцій. Натомість схвально оцінюють слова Зеленського про Степана Бандеру (який брав участь у єврейських погромах на початку 20 століття) про те, що «він є героєм лише для частини українців».

вибори-19 україна зеленський змі світ

Знак гривні
Знак гривні