Порошенко вітає опонента і хвилюється через Приват, Зеленський натякає про поширення демократії на пост-радянському просторі (ТЕЗИ)

Остаточні результати Національного екзитполу: Зеленський отримав 73% голосів, а чинний президент Петро Порошенко — 25,5%. Ще 1,5% виборців зіпсували бюлетені.

Порошенко і Зеленський на дебатах

Петро Порошенко

Петро Порошенко після оголошення результатів екзит-полів найперше подякував своїй команді й усім присутнім журналістам, - передає Радіо Свобода.

Окремі слова подяки Порошенко присвятив своїй дружині – Марині, сказавши, що її образ із українським прапором на Олімпійському стадіоні «тепер завжди буде зі мною».

Потім Порошенко привітав Володимира Зеленського.

«Результати екзит-полів очевидні, і вони дають підстави зараз зателефонувати моєму опонентові і привітати його – зробити це так, як прийнято в цивілізованих європейських демократичних країнах. Сьогодні 21 квітня, а я завжди маю на увазі, що завтра, 22 квітня, нам треба об'єднатися і захищати Україну», – сказав Порошенко.

Також Петро Порошенко пообіцяв, що «між офіційним оголошенням результатів виборів і інавгурацією я готовий без обмежень витрачати час для введення нового президента в курс усіх справ у найменших деталях. Особисто я і вся моя команда готові підставити плече новому президенту у всіх його рішеннях, що відповідатимуть національним інтересам України і наближати нас до Євросоюзу і НАТО», – заявив Петро Порошенко.

Чинний президент висловив свою радість, що Україні вдалося провести чесні і демократичні вибори і подякував усім українцям та спостерігачам.

Далі Петро Порошенко запевнив, що разом із своєю командою продовжуватиме вести усі напрямки діяльності, що наближають Україну до ЄС і НАТО і «не допустить реваншу».

«А Марина Порошенко далі буде вести напрямок інклюзії», – сказав також Порошенко.

Після цього Порошенко висловив побоювання, що Україну можуть чекати проблеми через Приватбанк.

«Вже очевидно, що із Коломойським розрахуються поверненням Приватбанку. Це спричинить великі проблеми», – сказав Порошенко.

Однак Петро Порошенко висловив впевненість, що «Україна буде успішною європейською країною» і освідчився у любові до країни.

«Я люблю Україну, люблю свій народ і цим почуттям я керувався усі роки, повірте, мого непростого президенства. Про мене було сказано дуже багато жахливої неправди, якби я міг їй повірити, то я сам би за себе не проголосував», – сказав Порошенко.

Потім чинний президент звернувся англійською мовою до усіх закордонних симпатиків України.

«Друзі України, дякую вам за увагу до цих виборів. Я дуже радий, що нам вдалося забезпечити відкриті демократичні вибори. Безсумнівно, Україна змогла встановити новий демократичний стандарт виборчого процесу. За будь-яких обставин я буду робити все, щоб забезпечити незмінність курсу України на ЄС і НАТО», – запевнив Порошенко.

Він також зауважив, що на його думку, результат виборів ставить багато запитань.

«Ми можемо припустити, що в Кремлі зараз можуть радіти, оскільки вони можуть подумати, що новий недосвідчений президент може змінити курс», – сказав Порошенко.

Він звернувся до союзників України із закликом допомогти втримати Україну на обраному курсі.

І на завершення Петро Порошенко нагадав ключові тези: «Україна є фортецею демократії і ключем до безпеки в Європі. Крим – це Україна. Росія має припинити свою агресію проти України і залишити український Донбас. Росія має повернути усіх українських громадян. Ми будемо сильніші, коли будемо консолідовані».

Володимир Зеленський

Я не хочу жити в Адміністрації президента, це має бути інше місце, місце повинно бути відкритим. Ми хочемо скоротити Адміністрацію.

Я хочу, щоб не було трафіку в Києві, щоб не було кортежів. Я хочу в цілому позбавитись кортежів.

До жартів я нормально ставлюсь, жарти повинні бути. Тоді ти розумієш, у чому твої проблеми.

Хто буде замість мене? (в «Кварталі 95») Не знаю. А мені можна іноді з'являтись?

Луценко (генеральний прокурор України Юрій Луценко) — це стара команда. Ми будемо призначати нових людей.

З Росією ми будемо продовжувати Мінський процес. Я думаю, будуть кадрові заміни, головне — припинити вогонь.

Шоумен Володимир Зеленський, лідер виборчих перегонів, після оголошення попередніх результатів дав невелику прес-конференцію.

Задача номер один — повернути всіх політв'язнів.

Ми будемо робити інформаційну війну з приводу закінчення війни на Донбасі. Шановні журналісти, нам потрібна ваша допомога.

Я ніколи не порушував закон. От сьогодні було адмінпорушення (Зеленський показав заповнений бюлетень, це суперечить закону про вибори).

Я не проводив концерти з агітацією у Вінниці.

Пан Порошенко запропонував мені допомогу, якщо вона знадобиться — я подзвоню. Ви хочете, щоб я його кимось призначив? Тоді я звернусь до суспільства.

Ми представили всіх експертів. Найближчим часом ми представимо команду".

Також Володимир Зеленський звернувся до усіх пострадянських країн: «Подивіться на нас – усе можливо».

Відповідаючи на запитання про його політику щодо Росії, Володимир Зеленський сказав, що він «буде працювати у Нормандському форматі, будемо, продовжувати Мінський процес, і буду робити все, щоб припинити вогонь».

Щодо захисту української мови, то Володимир Зеленський наголосив, що «це обов’язок президента».

вибори-19 зеленський порошенко

Знак гривні
Знак гривні