Початок епохи жадібності. Суд за позовом Коломойського визнав незаконною націоналізацію Приватбанку

Окружний адміністративний суд Києва під головуванням судді Павла Вовка визнав незаконною і скасував націоналізацію ПриватБанку. Таким чином він задовольнив позов екс-власника фінустанови Ігоря Коломойського до Національного банку і Кабінету міністрів.

Зокрема суд ухвалив рішення, яким встановив процедуру виведення неплатоспроможного банку з ринку за участі держави такою, що порушує норми чинного законодавства.

Відзначають, що розгляд цієї справи тривав з червня 2017 року. "Такий тривалий термін розгляду пов'язаний, зокрема, із загальним навантаженням на суддів з розгляду адміністративних справ і необхідністю дослідження значної кількості доказів у справі, обсяг якої становить понад 50 томів", - пояснили в суді.

"Підставами для прийняття такого рішення були, в тому числі, недоведеність відповідачами наявності законних підстав для зарахування ПАТ «КБ «ПриватБанк» до категорії неплатоспроможних, у результаті чого надалі було ініційовано процедуру його націоналізації і, власне, порушено процедуру націоналізації банку, порядок якої регламентовано на законодавчому рівні", - йдеться в рішенні суду.

Нацбанк продовжить боротьбу

Національний банк України не згоден із рішенням Окружного адміністративного суду Києва, який визнав незаконною приватизацію ПриватБанку. НБУ готується до подачі апеляційної скарги.

Як повідомляє прес-служба НБУ, рішення суду не набуло чинності і буде оскаржене Національним банком.

"Ми продовжимо доводити законність дій і рішень регулятора в апеляційній інстанції. Вкотре звертаємо увагу, що породжена судовими рішеннями правова невизначеність підриває фінансову стабільність", — повідомили у Юридичному департаменті Національного банку.

Детальніше на БізнесЦензорі

бюджет банки суд коломойський

Знак гривні
Знак гривні