Медіарух закликав Зеленського вийти на прес-конференцію до 18 квітня

Представники низки ЗМІ та медійних організацій опублікували відкрите звернення до кандидата в Президенти України Володимира Зеленського із закликом вийти на прес-конференцію не пізніше 18 квітня (до дня дебатів).

Досі кандидат спілкувався переважно відеороликами через свої інстаграм- та ютуб-канал. Проте медійна спільнота та громадянське суспільство мають запитання щодо бачення кандидатом подальшого розвитку країни, а також відкритості й готовності бути підзвітним суспільству, яке обирає Президента України.

ІМІ наводить текст звернення та список підписантів. Лист відкритий до підписання (повідомляйте на info@detector.media).

Шановний Володимире Олександровичу!

21 квітня відбудеться другий тур виборів Президента України. Під час вашої передвиборчої кампанії ви оприлюднили десятки відеороликів, які стали інформаційними приводами для новин та матеріалів у медіа. Ви дали низці обраних ЗМІ кілька інтерв’ю ще перед першим туром виборів, але протягом останніх кількох тижнів ви особисто уникаєте прямої й повноцінної комунікації з вітчизняними журналістами.

Наш професійний обов’язок як журналістів – доносити суспільно важливу інформацію до громадян вчасно та в повному обсязі. Оскільки ви ігноруєте наші запити і прохання про інтерв’ю, ми не можемо виконувати функції, покладені на нас суспільством, у повному обсязі.

Медійна спільнота та громадянське суспільство мають низку запитань щодо вашого бачення подальшого розвитку країни, а також вашої відкритості й готовності бути підзвітним суспільству, яке вас обирає. Наші читачі, глядачі та слухачі теж ставлять запитання, на які ми не можемо дати відповіді, оскільки жодного разу не спілкувалися з вами напряму.

Ми звертаємося до вас із проханням виявити повагу до журналістів та громадянського суспільства, яке було локомотивом усіх реформ у країні після Революції гідності.

Закликаємо вас не наслідувати негативні практики ігнорування запитів медіа, які, на жаль, також мали місце протягом минулих п’яти років, та провести прес-конференцію для ЗМІ до офіційної дати дебатів (не пізніше 18 квітня), щоб забезпечити діалог з представниками медіа зокрема та українцями загалом.

Доведіть, що принципи відкритості та прозорості, які ви декларуєте, – це не порожні слова та передвиборчі гасла.

Відкрите звернення підписали:

Медіарух “Медіа за усвідомлений вибір”

“UA:Перший” (НСТУ)

Українське радіо (НСТУ)

Громадське радіо

Інформаційне агентство “Укрінформ”

Liga.net

Громадське телебачення Донбасу

“Новое время”

“Радіо НВ”

“Український тиждень”

“Детектор медіа”

Інститут масової інформації

Інститут демократії ім. Пилипа Орлика

Інститут розвитку регіональної преси

“Інтерньюз-Україна”

Фундація “Суспільність”

Український кризовий медіацентр

Асоціація української преси

Інформаційна кампанія “По той бік новин”

Нагадаємо, 5 лютого в Україні було оголошено про створення Медіаруху “Журналісти за усвідомлений вибір”, покликаного забезпечити громадянам можливість обирати Президента і парламент на основі повної та достовірної інформації. До Медіаруху увійшли провідні українські ЗМІ – телеканали, радіостанції, друковані й онлайн-видання, а також медійні громадські організації.

вибори-19 зеленський змі

Знак гривні
Знак гривні