Фальшивый мочевой пузырь. Майже 80% негативу в українських ЗМІ - проти Порошенка. Є фейки (+ІНФОГРАФІКА)

Поки штаби двох кандидатів вправляються в мистецтві взаємних звинувачень, експерти ІМІ переглянули новинні сайти, щоб побачити, проти кого з обох претендентів на пост Президента України каміння кидається найчастіше. Виявилося, що каміння не так і багато: 4,35% від усього масиву текстів, у яких згадувалися Володимир Зеленський та Петро Порошенко, містили негативну тональність, ознаки чорного піару чи контрагітації. Проте розподіл таких текстів за сайтами є досить показовим, як і розподіл негативу проти кандидатів: 77,7% з усіх текстів були проти Петра Порошенка і 22,3% – проти Володимира Зеленського.

Загалом до вибірки потрапило 6918 текстів, які були окремо проаналізовані експертами ІМІ на предмет позитивної, негативної чи нейтральної тональності, присутності ознак чорного піару чи контрагітації. До текстів із негативною тональністю належали всі тексти, де критика діяльності кандидата не супроводжувалася відповіддю іншої сторони, коментарями експертів з іншою точкою зору, використовувалися негативні оціночні судження щодо кандидата, маніпуляції тощо. Було виокремлено 301 текст, який мав негативну тональність, тобто 4,35% від загальної кількості. Сюди увійшли також і фейки, матеріали з ознаками чорного піару.

Моніторинг показав, що в новинних стрічках найпопулярніших новинних сайтів не так багато негативу, порівнюючи із загальною кількістю новин. Утім, розрив досить показовий, як і намагання окремих сайтів створити відповідний негативний образ конкретного кандидата. Найбільше новин з негативною тональністю були спрямовані проти Петра Порошенка – 77,7% (234 тексти), коли проти Володимира Зеленського – 22,3% (67 текстів). Крім кількості, характер таких новин також різнився: якщо проти Зеленського поширювалася різноманітна аргументація, чому цей кандидат є некомпетентним, не готовим до посади Президента, подекуди є звинувачення в проросійськості чи зв’язках з олігархом Ігорем Коломойським, то проти Порошенка окремі сайти поширювали відверті фейки, звинувачення у фальсифікаціях чи підготовці зриву виборчого процесу взагалі, миттєвому збагаченні та створенні ще одного “Межигір’я”.

Негатив проти Петра Порошенка сконцентрований на певних сайтах – Politeka.net (26,07% від усіх текстів з негативною тональністю, де згадується Порошенко), Znaj.ua (22,2%) та Strana.ua (18,8%).

Проти Володимира Зеленського найбільше текстів з негативною тональністю зустрічалися на сайтах Gazeta.ua (16,42%) та Obozrevatel.com (13,43%).

Утім, більшість новинних сайтів достатньо збалансовано висвітлювали діяльність обох кандидатів, надаючи своїм аудиторіям різні думки про кожного з них. Окремо протягом тижня активно висвітлювалася тема з дебатами, здаванням аналізів.

Відхилення в бік одного з кандидатів було помічено на сайтах: Gazeta.ua, Politeka.net, Znaj.ua, Strana.ua, Tsn.ua, УНІАН. На сайтах “РБК-Україна”, “Факти” не було зафіксовано жодних новин з негативною тональністю в період моніторингу.

На відміну від новин проти Зеленського, де міститься критика в особистих блогах чи текст не збалансований, проти Порошенка частіше поширюються фейки, новини з ознаками чорного піару, використовуються маніпуляції з емоціями тощо.

Аналізуючи сайти Politeka.net та Znaj.ua, можна виокремити основні фейкові наративи, які просуваються про Петра Порошенка:

результати першого туру виборів були сфальсифікованими, Порошенко особисто доклав до цього руку (“Атака Порошенко на ЦИК стала последней каплей, украинцы в ярости: “это закончится тем, что…”);

Порошенко схожий на Януковича і вже готує свої багатства для втечі (“Грузят камазы с золотыми…”: что происходит в “Межигорье” Порошенко, появились фото”, “Дебаты Зеленского и Порошенко: президент готовит побег, “он крупно ошибся”);

результати і перебіг другого туру також будуть зазнавати впливу з Банкової (“Президентские выборы перенесут на осень”: появилось распоряжение”, “Кримінальний авторитет ручними праворадикалами спробує зірвати другий тур виборів, – ЗМІ”);

життя іншого кандидата Володимира Зеленського перебуває під загрозою (“Минусовать Зеленского”: жизнь кандидата под угрозой, сделано заявление”) тощо.

Також ці сайти пройшлися і по темі здавання аналізів, зазначаючи, що результати саме Петра Порошенка були підроблені (“Основатель “Евролаб” объяснил, почему Порошенко опять всех обманул: фальшивый мочевой пузырь, Politeka.net; “Закрили усе спинами та підмінили шприц”: українці дали свої результати аналізу Порошенка”, Znaj.ua).

Інший сайт, що не відстає за кількістю текстів із негативною тональністю, – “Страна.ua”, який відзначається використанням великої кількості маніпуляцій, оціночних суджень у новинах, а також фейків. Так, зокрема, поширювався фейк про те, що “Команда Порошенко заставляет священников ПЦУ молиться за его победу – замспикера Рады”. Сайт активно просуває наратив щодо фальсифікації та нелегітимності виборів і провини в цьому Петра Порошенка (“Гаусс в помощь. Как при помощи математики выявить фальсификации в пользу Порошенко на выборах”, “В штабе Бойко показали протоколы, по которым видны фальсификации на Донбассе в пользу Порошенко”).

“Страна.ua” не гребує використати прізвище Порошенка в негативному чи потрібному для певного образу контексті навіть у новинах, де про нього не йдеться, – “Кровь Зеленского отправят в страну, где находится вилла Порошенко”.

УНІАН навіть використав астролога, щоб довести, що друге місце Порошенка в першому турі – підробка. “У його гороскопі зірки сприяли в цей день величезним фальсифікаціям. Я переконаний, що результат першого туру сфальсифікований – рейтинг Порошенка “роздули” до 20%”, – пояснив астролог”, – йдеться в новині.

А сайт “Цензор” навіть процитував міністра МЗС РФ Сергія Лаврова, використавши як джерело “Московский комсомолец”, який сказав, що Порошенко “відбився від рук”.

Детальніше на сайті ІМІ

вибори-19 зеленський змі порошенко

Знак гривні
Знак гривні