Готуйте ласти. Скільки льодовиків уже розтануло за півстоліття?

Міжнародна група вчених підрахувала, скільки льодовиків перетворилися на воду в період з 1961-го по 2016-й. У дослідженні використовували дані супутникових зображень і прямі спостереження льодовиків на поверхні Землі.

В середньому, кожного року на Землі розтає приблизно 335 млрд тонн льоду, повідомляє Mashable.

Згідно з новим дослідженням міжнародної групи вчених, яке очолили представники Цюріхського університету в Швейцарії, в період з 1961 по 2016 роки через кліматичні зміни на нашій планеті близько 9 трлн тонн льоду перетворилися на воду.

До порівняння, маса затонулого у квітні 1912-го корабля Титанік була приблизно 26 тис. тонн. Тобто, еквівалент розталому за останні 50 років льоду складають майже 350 млн. кораблів "Титанік".

Європейське космічне агентство представило карту, де зображені регіони Землі, що втратили найбільше льодовиків. Виявилося, лідером за кількістю розталих льодовиків є Аляска - трохи більше 3 трлн тонн. Друге і третє місце поділили Гренландія та Південні Анди, де зникло по 1,2 трлн тонн льоду за останні півстоліття.

Арктика стала регіоном планети, що нагрівається найбільше, і де льодовики тануть втричі швидше, ніж у будь-якій іншій місцевості на Землі.

Вчені також дійшли висновку, що у піднятті рівня світового океану на 22 сантиметри за останні 100 років винні не лише розтоплені льодовики, а й сам факт нагрівання атмосфери. Річ у тім, що океани поглинають частину надлишкового тепла, викликаного парниковим ефектом, і розширюються самостійно.

У найгіршому сценарії, вже до 2100 року рівень світового океану підніметься на два метри.

Нагадаємо, кліматологи з Потсдамського інституту вивчення кліматичних змін та Інституту метеорології Макса Планка днями заявили, що рівень СО2 в атмосфері Землі є найвищим за останні 3 млн років.

NV.UA

екологія катастрофа абзац

Знак гривні
Знак гривні