В Луганську обшукали собор ПЦУ. Епіфаній закликав припинити репресії на окупованих територіях

Митрополит Епіфаній закликав Росію припинити переслідування духовенства Православної церкви України на окупованих територіях після того, як у Луганську так звані "спецслужби ЛНР" провели обшуки в соборі та будинках двох священиків.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Київської Митрополії ПЦУ, - передає ЛБ.

"Ми обурені черговим актом переслідування українського духовенства на окупованих територіях. Тиск і переслідування українського духовенства й парафій у Криму, в Донецьку та окремих районах області й останні події в Луганську - з одного ряду і мають тих самих відповідальних за порушення релігійної свободи, а саме - російську владу", - заявив митрополит Епіфаній.

Глава ПЦУ закликав російську владу негайно припинити переслідування духовенства та громади Свято-Троїцького собору в Луганську, зокрема, дати відповідні вказівки залежним від неї структурам.

"Ми просимо міжнародне співтовариство, демократичні країни, міжнародні інститути, зокрема ООН і ОБСЄ, вжити заходів для припинення тиску на українське духовенство в Луганську", - додав митрополит.

Також Епіфаній закликав молитися за переслідуваних у Луганську.

Нагадаємо, єпископ Афанасій (Яворський) заявив, що 4 квітня в управлінні Луганської єпархії та Свято-Троїцького кафедрального собору ПЦУ в Луганську були проведені обшуки в рамках проведення "операції Стоп-терор служби з боротьби з економічними злочинами" псевдореспубліки "ЛНР".

За його словами, окупанти вилучили церковну й українську символіку, церковні книги, офіційне листування, а також робочі комп'ютери. Крім цього, обшуки провели й у приватних будинках священнослужителів - протоієрея Анатолія Назаренка та ієрея Геннадія Курганова.

луганщина окупація репресії Церква

Знак гривні
Знак гривні