ООН показала плавуче місто (ФОТО)

Схоже, до сценарію з фільму "Водний світ" готуються :) Плавуче місто витримуватиме всі стихійні лиха, зокрема цунамі, повені та урагани найвищої категорії.

Третього квітня група інженерів та архітекторів Oceanix презентувала проект плавучого міста, який збирається втілювати ООН, повідомляє Хмарочос.

Головним архітектором та ідеологом проекту Oceanix City виступив голова архітектурного бюро BIG Б’ярке Інґельс. Плавуче місто спроектовано таким, що витримує усі стихійні лиха, зокрема цунамі, повені та урагани п’ятої категорії (найвищий рівень за шкалою Саффіра-Сімпсона).

Мета проекту — забезпечення доступним житлом і вирішення проблеми підвищення рівня моря внаслідок кліматичних змін.

Місто складається з шестикутних платформ, на кожній з яких може проживати близько 300 мешканців. Структуру з шести платформ пропонують вважати «селищем». Місто, у свою чергу, складатиметься з шести селищ і вміщатиме близько 10 тисяч резидентів.

Інґельс вважає 10 тисяч ідеальною кількістю населення, що дозволить острову досягати повної автономії, забезпечувати себе електроенергією та питною водою.

У місті не буде жодних автомобілів, які продукують шкідливі викиди. Доставку можуть здійснювати дрони.

Також – жодних багатоповерхівок. Будинки матимуть п’ять-сім поверхів для забезпечення низького центру ваги острова. У будівництві використовуватимуть дерево і бамбук – знов-таки, для більшої сейсмостійкості. Їх проектуватимуть таким чином, аби за потреби споруди можна було розібрати на елементи й побудувати щось інше.

Крім житлової забудови, план міста передбачає духовний центр, культурний центр і громадську бібліотеку, в якій можна буде позичати не лише книги, але й комп’ютери та велосипеди.

Система поводження зі сміттям складатиметься з пневматичних труб, які доставлятимуть відходи прямо до сортувальних станцій.

Господарство базуватиметься на гідропонних і аквапонних фермах. У підводних контейнерах вирощуватимуть водорості, устриць та інші морепродукти. Рибні відходи перероблятимуть на добриво для рослин.

Питну воду видобуватимуть із повітря завдяки спеціальній колекторній системі, що конденсуватиме і фільтруватиме вологу.

Хоча місто називають плавучим, його буде прикріплено до океанічного дна. Воно може бути розташованим за один-два кілометри від континентальних міст. Водночас платформи можна буде транпортувати у безпечніші локації в разі загрози стихійного лиха.

Платформи буде укріплено матеріалом Biorock, що його винайшов наприкінці 1970-х німецький архітектор Вольф Гілберц. Біорок (не слід плутати з системою очистки стічних вод) виробляють з мінералів під дією електричного струму. З нього роблять штучні підводні рифи. З часом під дією води такий матеріал стає міцнішим і навіть самовідновлюється.

Інґельс охарактеризував ідею Oceanix City як «утопічний прагматизм». Архітектор вважає, що мешканці плавучого міста матимуть чудовий сон – адже сам він живе на модифікованому паромі, і коливання на воді допомагають його сину заснути.

В ООН запевняють, що не розглядають проект як утопію, а мають тверді наміри його реалізувати. До фінансування планують залучити інвесторів.

екологія майбутнє технології

Знак гривні
Знак гривні