Порушень стало менше, але більше розголошують своє волевеявлення

У громадянській мережі "Опора" відзначають тенденцію до зниження кількості порушень виборчого законодавства протягом голосування на виборах президента 31 березня. Порушень загалом було менше, ніж на виборах президента 2014 року.

Про це повідомила координатор громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська на брифінгу в Києві в понеділок, передає Українська правда.

"Ми відзначаємо позитивну тенденцію в порівнянні навіть з президентськими виборами 2014 року. Тобто кількісні показники порушень та їх територіальна приналежність, процентна репрезентація в межах України менше, ніж ми фіксували в 2014 році", – сказала Айвазовська.

Говорячи про зафіксовані порушення, в "Опорі" розповіли, що процедурні порушення про проведенні ранкового засідання ДВК фіксувалися на 16% дільниць, тоді як у 2014 році це було на 20% дільницях. Чи не допуск спостерігачів на ранкове засідання зафіксували на 0,5% дільниць, тоді як в 2014 р – майже на 5%.

"Негативна тенденція в ході голосування – це фактично розголошення таємниці волевиявлення і фотографування виборчого бюлетеня. Показники в цілому по країні в 2019 році більше, ніж було в 2014 році", – додала Айвазовська.


Кандидат Ляшко заробив на три роки тюрми саме цим

За її словами, такі факти спостерігачі зафіксували на 10% дільниць.

За даними "Опори", під час підрахунку голосів процедурних порушень було небагато. В організації констатують, що лише на 3% дільниць є скарги або окрема думка членів комісій.

Разом з тим Айвазовська зазначила, що оприлюднена Центральною виборчою комісією явка відповідає дійсності - за даними "Опори", вона склала 63,2%.

Підсумовуючи, координатор громадянської мережі підкреслила, що день виборів відбувся з мінімальною кількістю порушень.

"Нам би дуже хотілося, щоб другий тур голосування з точки зору процедур і дотримання закону, як мінімум не на гіршому рівні", – сказала Айвазовська.

вибори-19

Знак гривні
Знак гривні