РосЗМІ: ненависть до Порошенка, Зеленський – подобається. Що пишуть за поребриком про українських кандидатів (ОГЛЯД)

Російські онлайн-медіа можуть конкурувати з українськими за активністю висвітлення виборчих перегонів в Україні.

Про це пише ІМІ (Інститут масової інформації) на основі проведеного моніторингу.

Окремі розділи на сайтах присвячені обговоренням, “кому достанется Украина”, а також коментарям на будь-яку політичну заяву в бік Росії від українських кандидатів свідчать про окрему увагу до цих виборів і стосовно того, кого ж таки українці оберуть 31 березня.

Експерти ІМІ проаналізували п’ять найпопулярніших новинних сайтів у Росії за тиждень до виборів в Україні, щоб побачити, про кого з кандидатів пишуть найбільше, і які повідомлення просувають про кожного з них.

Які сайти читали?

Для моніторингу були обрані топ-5 новинних сайтів за версією Liveinternet.ru: РИА Новости, “Комсомольская правда”, “Газета.ру”, “Известия” та “Лента.ру”. До вибірки увійшли всі новини з 18 по 24 березня 2019 року, для аналізу відбиралися новини, в яких містилися згадки про кандидатів у Президенти. Під час дослідження експерти побачили, що, крім першої п’ятірки політиків на пост глави української держави, інших кандидатів у новинах російські медіа не згадують. Олександр Вілкул, зокрема, з’явився один раз у новині про мовний закон, і в заголовку його підписали як нардепа, а не як кандидата в Президенти. Отже, дослідження сконцентрувалося навколо висвітлення Петра Порошенка, Юлії Тимошенко, Володимира Зеленського, Юрія Бойка та Анатолія Гриценка.

Загальна картина

Протягом тижня на вказаних російських сайтах було опубліковано 296 текстів, присвячених п’яти основним кандидатам на пост Президента України. Цікаво, що 46,6% з них були опубліковані на РИА Новости. Ця інформаційна агенція публікує новини про українські вибори мінімум щогодини. Інші сайти мають окремі розділи, присвячені українським виборам.

Найчастіше російські сайти пишуть про чинного Президента Петра Порошенка (56,8%). Далі за частотою згадувань – Володимир Зеленський (23,6%). На третьому місці – Юрій Бойко (12,5%). Вже не так активно, як на початку передвиборчої кампанії, пишуть про Юлію Тимошенко – 6,1%. Про Анатолія Гриценка практично не згадують, тільки в контексті з іншими кандидатами (1%).

Що пишуть про Петра Порошенка?

Президент Петро Порошенко, як і раніше, найчастіше фігурує в новинах на російських сайтах, але здебільшого через свою посаду. Коли ж ідеться про вибори, то російські медіа пишуть: “Осторожно, двери закрываются! Доедет ли Порошенко до станции “Банковая”, загалом сумнівно оцінюючи його шанси на перемогу.

Один з основних наративів – Порошенко не зможе перемогти без використання адмінресурсу (“Порошенко не сможет победить на выборах без админресурса, считает эксперт”, РИА Новости), або буде використано “план ікс”, коли буде придумано привід відкласти вибори взагалі (“Украинский эксперт: Порошенко ближе к выборам запустит “план икс”, РИА Новости).

Можлива перемога Петра Порошенка розглядається тільки як катастрофа, “распад Украины” (“Патрушев предупредил о распаде Украины при победе Порошенко на выборах”, “Комсомольская правда”). Також усі сайти написали про те, що “Порошенко призвали покаяться перед украинцами на коленях”. Не оминули увагою й історію про “вбивство брата”, фейкове антикорупційне розслідування ЄС проти Порошенка і навіть розказали про те, що Порошенко хотів колись працювати у радянських спецслужбах (“Украинский генерал рассказал о желании Порошенко работать в советских спецслужбах”, “Комсомольская правда”; “Украинский генерал рассказал о желании Порошенко работать в спецслужбах СССР”, “Известия”; “Порошенко уличили в студенческом желании служить в КГБ”, “Лента.ру”).

Ще окремий блок новин був присвячений реакції на заяву Порошенка про повернення Криму: “В Крыму назвали лицемерием обещание Порошенко “вернуть” полуостров”, "Известия"; “Обещание Порошенко вернуть Крым адресовано Западу, считают в Совфеде”, РИА Новости; “Захватить Марс”: в Сети высмеяли Порошенко, пообещавшего вернуть Крым”, РИА Новости.

Що пишуть про Володимира Зеленського?

За даними ІМІ, ще декілька місяців тому кандидат від партії “Слуга народу” Володимир Зеленський практично був відсутній у російському інформаційному полі. Російські медіа мало приділяли уваги цьому кандидату, втім, практично напередодні виборів картина змінилася.

Станом на кінець березня про Володимира Зеленського активно пишуть усі сайти, які підпали під моніторинг, і за кількістю новин у російських медіа він у рази перевищує згадування Юлії Тимошенко (23,6% проти 6,1%).

Загалом висвітлення позитивно-нейтральне, пишуть про лідерство за соціологічними опитуваннями, про вихід фільму напередодні дня голосування, про те, що “Зеленський не намерен проводить протесты в случае фальсификаций на выборах”, а також про те, що “Зеленский назвал закон о курсе Киева в ЕС и НАТО предвыборным шагом властей”.

Окремо російські сайти звернули увагу на заяву Зеленського про підтримку російської мови. “Конечно, не факт, что Зеленский, если вдруг победит на выборах, будет придерживаться таких же взглядов. Но факт, что в стране, где половина населения говорит по-русски, это отличный предвыборный ход”, – пише РИА Новости. “Зеленский выступил против притеснения русского языка”, – “Известия”. “Лидер президентской гонки на Украине вступился за русский язык”, – пише “Лента.ру”.

Російські сайти також зазначають, що “Зеленский решил не поднимать Майдан в случае поражения на выборах”, і розповіли, що він виступив “с недопущенной на “Евровидение” Maruv”.

Що пишуть про Юрія Бойка?

Третє місце Юрія Бойка за частотою згадувань на тижні, який моніторився, обумовлене його візитом разом з однопартійцем “Опозиційної платформи – За життя” Віктором Медведчуком до Москви, де вони зустрілися з прем’єром РФ Дмитром Медведєвим.

Практично це був єдиний інформаційний привід, через який Юрій Бойко з’являвся в російських медіа в моніторинговий період. Втім, і тут РИА Новости інколи називали Бойка просто “украинским политиком” чи звертали увагу саме на заяви Віктора Медведчука, а не Бойка.

Крім того, РИА Новости написали, що “встреча Бойко с Медведевым закончит его карьеру в Украине”, а “после президентских выборов, вероятнее всего, политические пути Медведчука и Бойко разойдутся, поскольку, вероятно, Бойко утратит электоральную поддержку”. “Весь негатив, который у общества накопился к России, будет канализирован на персону Бойко”.

Втім, були й новини, де Медведчук рекомендував саме Бойка як кандидата, який повинен змінити ситуацію, “найти тот общий знаменатель, который будет удовлетворять интересы наших стран” (“К власти на Украине должны прийти новые люди, считает Медведчук”, РИА Новости).

Що пишуть про Юлію Тимошенко?

Основні російські сайти не дуже активно звертали увагу на діяльність лідерки “Батьківщини” Юлії Тимошенко за тиждень до виборів. Тільки 6,2% новин від усіх відстежених – про неї.

Висвітлення загалом нейтрально-негативне. Так, РИА Новости коментували заяву Тимошенко щодо нової заяви з МВФ – “Экономист: Новый договор Украины с МВФ может оказаться только хуже прежнего”.

Інший блок новин стосувався заяв Юлії Тимошенко проти інших кандидатів, переважно проти Петра Порошенка: “Тимошенко посоветовала Порошенко думать о тюремном сроке вместо президентского”, “Известия”; “Тимошенко заявила об уголовном расследовании в отношении Порошенко в ЕС”,“Комсомольская правда”; “Тимошенко вновь обвинила Порошенко в подкупе избирателей”,“Известия”.

Водночас були й матеріали про те, що “Тимошенко призвали извиниться за “ложь” о Порошенко” (про фейкове антикорупційне розслідування Євросоюзу проти Порошенка), про схеми підкупів виборців представниками партії “Батьківщина” і навіть про те, що “Тимошенко отказалась “бежать” из Украины, если проиграет выборы”.

Що пишуть про Анатолія Гриценка?

Про Анатолія Гриценка російські новинні сайти практично не писали (1% від усіх новин), згадавши його тільки тоді, коли цей кандидат викликав на дебати Володимира Зеленського.

Нагадаємо, що, за попередніми дослідженнями ІМІ, українські новинні сайти можуть підхоплювати та поширювати наративи російської пропаганди і про вибори також.

*У межах дослідження було проаналізовано новинні стрічки сайтів РИА Новости, “Комсомольская правда”, “Известия”, “Газета.ру” та “Lenta.ru”. Сайти належать до найвідвідуваніших у РФ, за даними liveinternet.ru. Для аналізу відбиралися всі новини про таких кандидатів у Президенти України: Володимира Зеленського, Юлію Тимошенко, Петра Порошенка, Анатолія Гриценка та Юрія Бойка, які виходили протягом 18–24 березня 2019 року.

порошенко вибори-19 зеленський росія змі

Знак гривні
Знак гривні