Україна пропонує внести печери Тернопільщини до світової природної спадщини ЮНЕСКО

Україна пропонує внести комплекс печер на Тернопільщині — зокрема, найбільшу печеру Оптимістичну — до переліку об'єктів всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО. Про це заявив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

«Схожої системи печер більше немає на європейському континенті. Вони є лише на території США. Думаю, нікого не треба переконувати, що такі об'єкти природи насправді належать не одній країні, а є природним багатством людства, тому ми ініціювали занесення тернопільських печер до об'єктів всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО», — зазначив Семерак.

Мінприроди вже проконсультувалося з Інститутом геологічних наук та обласною владою. Тепер створять групу, яка сформулює пропозицію для ЮНЕСКО.

Загалом система печер Тернопільщини налічує понад сотню печер (Озерна, Млинки, Вертеба). Найбільша з них — печера Оптимістична, довжина відомих ходів якої складає 214 кілометрів.

Її вже включили до Книги рекордів Гіннеса як найбільшу гіпсову печеру й другу за загальною довжиною печерних ходів у світі. Вона поступається лише печерній системі Мамонтова-Флінт-Рідж у США.

Громадське телебачення

україна природа

Знак гривні
Знак гривні