Кремль демонструє готовність до військового втручання в Україну напередодні чи після виборів

Через загострення внутрішньополітичної ситуації в Україні напередодні виборів Кремль демонструє повну готовність до військового втручання з метою зміни влади в Україні.

Такого висновку дійшли експерти Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння, - передає Укрінформ.

"У першій половині березня 2019 р. експерти ЦДАКР зафіксували суттєве погіршення безпекової ситуації навколо України. Передусім, такий стан речей є наслідком загострення внутрішньополітичної боротьби в країні та створення умов у сусідній Росії для використання такої ситуації, в тому числі, для здійснення силових сценаріїв. Важливо констатувати повну готовність Кремля здійснити воєнне втручання з метою зміни влади в Україні та встановлення російського протекторату", - йдеться в аналітичній статті.

Найбільшим викликом часу, на думку авторів, стала поява та публічне обговорення нової воєнної доктрини Росії, яку 2 березня представив начальник Генштабу РФ Валерій Герасимов. Хоча документ формально спрямований на залякування Заходу, переважно з метою змінити риторику спілкування Вашингтону з Москвою, він прямо загрожує Україні.

"Фактично, будь-який дестабілізований перебіг виборних подій, в тому числі штучно утворений завдяки, наприклад, серії провокацій або диверсій, може бути використаний Кремлем для розгортання силового сценарію проти України", - вважають експерти.

Як зазначається в матеріалі, визначальним чинником впливу на майбутній сценарій розвитку держави стала президентська виборча кампанія. "Потужним та впливовим моментом виборчої кампанії стала, зокрема, відверта опозиція міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова", - йдеться у статті.

Серед чинників, які суттєво загострюють і так складну внутрішньополітичну ситуацію, називаються також протистояння СБУ і МВС, корупційний скандал навколо концерну "Укроборонпром" та інші.

Крім того, експерти наголошують і на суттєвому погіршенні геополітичної ситуації, що створює можливість реалізації Росією вкрай ризикованих сценаріїв. "Так, в окупованому Криму російські військові запланували проведення військових навчань за участю 10 тисяч артилеристів і близько трьох тисяч одиниць ракетно-артилерійського озброєння, що реально може загрожувати Україні. Зокрема, негативна риторика діалогу Москви з Вашингтоном здатна трансформуватися у перетворення України на ділянку з’ясування відносин РФ та США", - вважають експерти.

Як зазначається, під час навчань заплановано провести пуски і стрільби ракетних комплексів "Іскандер-М", "Бал", "Бастіон", реактивних систем залпового вогню і ствольної артилерії. Навчання, крім того, пройдуть на 20 полігонах – в Астраханській, Ростовській, Волгоградській областях, Краснодарському і Ставропольському краях, на Північному Кавказі, а також на територіях російських військових баз в Абхазії, Вірменії, Південній Осетії.

"Це свідчить про реальне впровадження у життя означеної «доктрини Герасимова". У цьому контексті варто згадати й про темпи підготовки військ. Наприклад, 1 березня російські ракетники тренувалися завдавати ракетні удари з допомогою берегових ракетних комплексів "Бастіон" та "Бал" в тому ж окупованому Криму. Загалом, після окупації Криму в 2014 році Росія регулярно проводить військові навчання на півострові", - наголошують автори статті.

Експерти закликають також узяти до уваги негативні тенденції щодо риторики офіційного Вашингтона, який певною мірою розчарувався нинішніми керманичами України, хоча й продовжує санкційну політику щодо РФ та постійно заявляє про підтримку курсу України до ЄС та НАТО.

Аналізуючи ситуацію на "міжнародному фронті", експерти ЦДАКР наголошують, що все більше західних експертів схиляються до думки, що Україні потрібна більша політична підтримка, а Сполученим Штатам та їхнім найближчим європейським союзникам необхідно розробити українську версію "плану Маршалла". "При нинішньому режимі Кремля немає військового рішення. Зокрема, National Interest (американське аналітичне видання на військово-політичну тематику — ред.) у березні ц.р. зазначив, якщо Україні вдасться створити життєздатну, всеосяжну і добре функціонуючу демократичну державу, Росія перестане розширюватися і, ймовірно, розпадеться, як це сталося з Радянським Союзом у 1991 році", - зазначають експерти.

кремль путін росія агресія

Знак гривні
Знак гривні