Для оплати проїзду в китайському метро розпізнаватимуть обличчя пасажирів

Технологія 5G і штучний інтелект дозволили почати у Шенчжені тестування сплати за проїзд за допомогою системи розпізнавання облич.

Про це повідомляє Хмарочос із посиланням на South China Morning Post.

Тестування відбуваються на демонстраційному майданчику станції Футянь: містяни можуть сканувати обличчя на екрані завбільшки з планшет, що встановлений на вході, й автоматично сплачувати за проїзд із пов’язаних акаунтів. Досі пасажири мали право на проїзд завдяки квиткам або QR-коду на смартфоні.

У виданні пояснюють, що оплата вартості проїзду завдяки розпізнаванню обличчя базується на технології штучного інтелекту. З 2017 року китайці можуть розраховуватись подібним чином у KFC в Ханчжоу. Там для оплати замовлення необхідно посміхнутися.

«Для оплати проїзду в системі розпізнавання обличчя пасажир має попередньо зареєструвати своє обличчя й пов’язати з цими даними способи сплати, так само, як це працює в KFC», – повідомило керівництво метрополітену.

Пояснюють, що технологія може підвищити пропускну здатність метро до п’яти мільйонів пасажирів на день. Однак про те, коли має відбутися повноцінний запуск системи, метрополітен Шенчженя не повідомляє.

South China Morning Post пояснює, що китайські міста вважаються одними з найбільш інтелектуальних та безготівкових міст у світі: 580 мільйонів китайців користувалися смартфонами для оплати проїзду в 2018 році. Майже 70% інтернет-користувачів Китаю користуються мобільним гаманцем для офлайн-платежів.

Технологіями штучного інтелекту та розпізнаванням облич користуються Пекін та Шанхай: системи допомагають врегулювати дорожній рух та виявити порушників. До розробки системи розпізнавання обличчя в метро долучилася компанія Huawei, повідомляє South China Morning Post.

Китай майбутнє транспорт технології

Знак гривні
Знак гривні