У Раду внесли законопроект про фейкові новини

Депутат Верховної Ради Ігор Лапін (фракція "Народний фронт") 12 березня зареєстрував законопроект №10139 про кримінальну відповідальність за поширення недостовірної інформації в ЗМІ та мережі Інтернет.

У разі ухвалення законопроекту про фейкові новини буде введено покарання у вигляді штрафу до 8500 грн або громадських чи виправних робіт. При цьому відповідальність буде наступати незалежно від того, ЗМІ свідомо поширили недостовірну інформацію чи зробили ненавмисну помилку, - передає ЛБ.

Згідно з пояснювальною запискою, підставою для звільнення від кримінальної відповідальності передбачено спростування відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи.

Також законопроект пропонує внести зміни в Цивільний кодекс, згідно з якими передбачається право суду за результатами розгляду відповідної справи, в разі порушення особистого немайнового права людини, приймати рішення про заборону (припинення) процесу поширення недостовірної інформації шляхом її видалення з відповідного ресурсу мережі Інтернет.

Крім того, встановлюється можливість розглядати справи про захист честі, гідності та ділової репутації в порядку спрощеного провадження, а також передбачаються скорочені терміни судового розгляду таких справ.

Також передбачено право суду приймати рішення про тимчасове (до закінчення виборчого процесу) зупинення дії ліцензії, про тимчасову заборону (до закінчення виборчого процесу) випуску друкованого видання або про зобов'язання оператора, провайдера телекомунікацій про призупинення доступу абонентів до відповідного ресурсу мережі Інтернет у разі встановлення судом під час розгляду виборчого спору повторного або одноразового грубого порушення засобом масової інформації вимог цього законопроекту.

Крім того, в законопроекті закріплено право Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, за наявності рішення суду про спростування недостовірної інформації приймати рішення про зобов'язання операторів, провайдерів телекомунікацій припиняти доступ абонентів до ресурсу мережі Інтернет, який поширив недостовірну інформацію, до моменту її спростування.

Показово, що законопроект Лапіна з'явився лише через кілька днів після того, як власний закон про фейкові новини прийняла Росія.

Рада законопроект

Знак гривні
Знак гривні