Як продовжує вирувати після розслідування про розкрадання в оборонці (ОГЛЯД)

Силовики взаємно "переводять стрілки" після серії розслідувань bihus.info про розкрадання в "Оборонпромі" за участі Гладковського-сина, бізнесмена Рогози й інших під "кришуванням" різних силових відомств.

Сам такий

Фокус скандалу змістився на Національне антикорупційне бюро (НАБУ), співробітники якого нібито прикривали "тіньову" схему на закупівлях для оборонних підприємств, – пише РБК. При цьому, повідомляє Цензор, голова НАБУ звинуватив журналістів у "маніпуляціях", натомість радник Порошенка Юрій Бірюков звинуватив у маніпуляціях саме НАБУ.

Росія (!) проти українських розкрадань

Тим часом генпрокурор Юрій Луценко на засіданні Тимчасової слідчої комісії повідомив, що ФСБ Росії (!) минулого тижня перекрила всі канали поставок деталей в Україну за "сірими" схемами, – передає той-таки Цензор.

Луценко також повідомив, що новітні українські ракети були створені з деталей, які поставлялися за схемами, що використовувалися компаніями "Оптімумспецдеталь" і "Ренал".

Хто крайній?

В понеділок "Наші гроші" опублікували чергову порцію листувань фігурантів корупційного скандалу. В них зафіксовані переговори про закриття кримінальних проваджень щодо компаній, через які на оборонні підприємства поставлялися контрабандні, а іноді й украдені в цих заводів деталі для бойової техніки.

На думку розслідувачів, участь у схемі Генеральної прокуратури, Служби безпеки України та Державної фіскальної служби (ГФС) в принципі була очікуваною, але можлива причетність детективів і керівництва НАБУ для багатьох стала неприємним сюрпризом. Особливо – для антикорупційних активістів, що активно раніше захищали цей орган.

В середу відбувалося засідання ТСК, куди прибули майже всі керівники силової вертикалі. Секретар комітету з питань нацбезпеки і оборони Іван Винник, який очолює тимчасову слідчу комісію, не раз нагадував, що злодійство в армії почало процвітати у ті часи, коли очолював Міністерство оборони Анатолій Гриценко. До речі, спочатку комісія створювалася для проведення розслідування фактів розкрадання в ЗСУ в період з 2004 по 2017 рік. Але після виходу матеріалів про корупцію в держконцерні комісії делегували повноваження розібратися й у цьому скандалі.

"Хочу подякувати журналістам, які сьогодні присутні. Завдяки вам нарешті звернено увагу на ті божевільні розкрадання в армії, які починалися у часи Гриценка, Саламатіна, Лебедєва, Тимошенко, Януковича, які призвели до того, що ми були повністю знекровлені до весни 2014 року", – не упустив можливість вколоти двох опонентів Порошенка в президентській гонці голова фракції БПП Артур Герасимов.

"Нове й незалежне" НАБУ може виявитися не кращим від "старих корумпованих"

Як нагадує РБК, журналісти проекту "Наші гроші" в останній серії свого розслідування розповіли про те, яку роль у корупційних схемах української "оборонки" грали різні правоохоронні структури, в тому числі НАБУ. Як з'ясували журналісти, група молодих бізнесменів, до якої входили син екс-заступника секретаря РНБО Ігор Гладковський, а також його партнери Віталій Жуков та Андрій Рогоза, домоглася від НАБУ виключення компанії "Оптимумспецдеталь" з "чорного списку" контрагентів "Укроборонпрому". У сюжеті "Наших грошей" фігурував відповідний лист за підписом заступника голови антикорбюро Гізо Углави. Одним із посередників у цій історії був позаштатний агент НАБУ Євген Шевченко, у чому він раніше сам зізнався інтерв'ю Bihus.info.

На цьому тижні НАБУ опублікувало коментар із спростуванням всіх звинувачень на свою адресу. У відомстві заявили, що не припиняли розслідувати діяльність "Оптимумспецдеталі". У Бюро також стверджують, що в принципі не можуть видавати довідки про фіктивність підприємств.

Поставити накопичені питання директору НАБУ Артему Ситнику депутати збиралися в середу на засіданні антикорупційного комітету. Туди ж запросили й голову Спеціальної антикорупційної прокуратури Назара Холодницкого. Але замість комітету вони обидва опинилися в будівлі через дорогу – під куполом Верховної ради, де на той же час було призначено засідання тимчасової слідчої комісії (ТСК) за розкрадання в оборонному секторі. Для прибулих на комітет депутатів це стало сюрпризом. Напередодні члени комітету розповідали РБК-Україна, що мали намір "дуже жорстко розпитати" Ситника про останні скандальні події.

У підсумку, більшістю голосів комітет вирішив йти в будівлю парламенту на засідання комісії. "Це спроба "злити" всю цю історію, передати її в ТСК, яка повністю підконтрольна БПП", – сказав РБК-Україна один з членів антикорупційного комітету.

Холодницький і давній зуб на НАБУ

САП, як відомо, віддавна "воює" з НАБУ, й не могла не скористатися нагодою. Про це пише Громадське.

Керівник САП Назар Холодницький заявив, що його відомство написало три листи на адресу Національного антикорупційного бюро щодо кримінального провадження, де фігурувала фірма «Оптимумспецдеталь».

За його словами, детективи НАБУ внесли до ЄРДР дані про злочин 2 березня 2016, а вже з вересня втратили до нього інтерес.

«Мав навіть місце випадок, коли в жовтні 2016 року детективи не прийшли в суд, щоб підтримати власне клопотання для надання доступу до речей і документів, і суд, відповідно, залишив його без задоволення. Тому на початку січня 2017 року за підписом заступника голови САП на адресу заступника директора НАБУ Углави було спрямовано лист, в якому було вказано на суттєве зниження інтенсивності розслідування з боку детективів НАБУ», – наголосив Холодницький, продемонструвавши відповідний лист.

Керівник САП додав, що «апофеозом цієї ситуації стало звільнення детектива НАБУ Завгороднього у червні 2017-го». Розслідування було поновлено аж у жовтні 2017 року з новим детективом.

«Він отримав вказівки прокурора строком виконання два місяці. Відтоді, від жовтня 17-го року, вказівки виконуються і досі», – заявив Холодницький.

ДБР і поліція

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба розповів, що його відомство викликало журналістів проекту Bihus.info в межах розслідування щодо причетності правоохоронців до покривання корупціонерів. А також намагається отримати доступ до кримінальних проваджень, про які йдеться у розслідуванні, та матеріалів перевірок, згаданих журналістами.

Також Труба вказав, що оперативний супровід у розслідуванні провадитиме Національна поліція.

армія корупція скандал закупівлі

Знак гривні
Знак гривні