NASA оприлюднило останню панораму Марса від Opportunity перед втратою зв'язку (ФОТО)

Розчаруємо любителів фантастики: зелених чоловічків на панорамі нема.

Американське аерокосмічне агентство NASA оприлюднило останнє панорамне зображення і знімки, отримані марсоходом Opportunity перед тим, як з ним втратили зв'язок.

На панорамному знімку можна розгледіти внутрішній схил західного валу кратера Ендевор.

Нагадаємо, Місія Opportunity - більш ніж вдала місія NASA. Апарат здійснив посадку на поверхню Марса 25 січня 2004 року. Учасники проекту розраховували лише на 90 днів роботи марсохода: він мав вивчати гірські породи і ґрунт, зокрема мінерали, що містяться в них, які могли б довести існування рідкої води на Марсі в минулому. Аналіз даних з першого зразка показав, що частина плато Меридіана колись була солоним озером.

За 15 років вчені за допомогою Opportunity складали карти місцевості, вивчали метеорит на поверхні планети і багато іншого. Апарат застрягав у піщаних дюнах і вибирався з них, а з 2008 року він пересувався задом наперед через технічні проблеми.

Влітку 2018 року апарат потрапив у піщану бурю, після чого фахівці NASA втратили з ним зв'язок. 13 лютого 2019 року вони востаннє спробували відновити управління марсоходом, але ця спроба, як і всі попередні, була невдалою.

Цензор

наука краса космос

Знак гривні
Знак гривні