Порошенко й Тимошенко конкурують за ті самі регіони, але різних виборців. Зеленський популярний там, де Бойко (ІНФОГРАФІКА)

Кандидати у президенти Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, а також Анатолій Гриценко популярні в тих самих регіонах.

Про це свідчить розподіл їх популярності за регіонами, відповідно до опитування групи Рейтинг за початок березня 2019 року. В інфографіці це видно краще, ніж у таблицях. Дивіться розподіл стовпчиків:

У Гриценка найпомітніша найбільша популярність на Галичині й на Заході - але загалом вона дещо менша, ніж у Порошенка й Тимошенко. (Нагадаємо, дане опитування - перше після того, як Садовий знявся на користь Гриценка, доти він був іще менш популярним, поступаючись навіть Бойку.)

Цікавий майже ідентичний регіональний розподіл Тимошенко й Порошенка - Юлія Тимошенко хіба що дещо популярніша в центральній Україні, натомість Порошенко - на Галичині й у столиці.

Не менш цікаво: розподіл Зеленського радше нагадує розподіл Бойка. Це на графіку не так помітно, тому що Зеленський в рази популярніший - але видна менша популярність на Заході України й більша на Сході та Півдні. (Бойко набрав близько нуля на Галичині, тому цього стовпчика у нього на інфографіці й нема). Виняток: Бойко популярний на підконтрольному Донбасі.

Регіони одні, виборці різні

Чи значить це, що Тимошенко й Порошенко, наприклад, конкурують за ту саму цільову аудиторію? Ні.

Як правило, обмежуються лише регіональним розподілом - а це неправильно, та й посилює уявлення про "розділену країну". Варто аналізувати інші показники.

Так, ми вже писали, що "борець за низькі тарифи" Тимошенко - кандидатка бідних (ІНФОГРАФІКА):

Аналогічно Бойко - "кандидат бідних", а підтримуваний у схожих регіонах Зеленський - популярніший серед більш забезпечених.

Крім того, Зеленського підтримує переважно молодь (яка може не прийти на вибори), Тимошенко - старші, які, навпаки, на вибори ходять дуже відповідально. Тоді як у Порошенка більш-менш рівний розподіл.

Тимошенко для старших, Зеленський для молодших (ІНФОГРАФІКА):

Графіки тут красномовні: в таблицях це не зразу почачиш.

Нагадуємо також, що ТЕКСТи ведуть і оновлюють агреговані рейтинги кандидатиів на основі всіх гідних довіри опитувать. На них добре видно динаміку й вони інтерактивні:

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

порошенко вибори-19 зеленський тимошенко інфографіка

Знак гривні
Знак гривні