Розслідування по оборонці показали гнилість правоохоронної системи – але попахують виборчою технологією (ТОЧКА ЗОРУ)

Про останню серію і загалом про розслідування в оборонпромі. У мене була претензія до того, що розслідувачі не повідомили, що справи таки розслідуються. Якщо не повідомляти це, то виходить, що ніхто нічого не робить, крім журналістів. Остання серія була якраз присвячена минулим справам. Автори програми продемонстрували, що ніхто таки нічого не робить і чому. Точніше, роблять, розслідують, але закривають справи за хабарі. Цього разу не лише мультики запустили, але й документи навели. Це вже виглядає переконливо, – пише журналіст Юрій Луканов.

Потворна картинка, яка свідчить, що вся наша правоохоронна система відмазувала мажорів.

І структури, до призначення яких має відношення президент, і незалежні на зразок НАБУ, з яким опоненти президента й антикорупційна громадськість носилися, як з писаною торбою.


Фігуранти оборонного скандалу роками "домовлялися" з СБУ, НАБУ, ДФС, прокуратурою (ВІДЕО)

До речі, у НАБУ ключовою фігурою, якщо вірити журналістам, був "реформатор" від Саакашвілі на прізвище Углава. Дуже красномовний факт про команду палкого борця з корупцією Саакашвілі.

Вся ця картинка показує, що у нашої еліти відсутній інстинкт самозбереження. Не лише у правоохоронців, а й майже в усіх інших, яких війна цікавить тільки в контексті виборів, а до того вони тупо не звертали на неї уваги, за винятком окремих осіб.

Ця система складалася роками. Що з цим робити? Перша реакція президента було цілком логічною – усунення з посади "даху" махінаторів до завершення розслідування. Але остання серія показала, що система відмазує своїх. В цьому випадку слід сподіватися, що публічність розслідування допоможе, аби справу не поховали.

Що з цим робити в глобальнішому сенсі? Мабуть, той, хто відповість на це питання не лише вербально, але й практично – буде генієм на всі віки української історії. Ця система складалася десятиліттями. Навіть найменша спроба її скоригувати, не кажу вже поламати – закінчується шаленими опором.

Згадайте Супрун, на яку спустили всіх собак. Згадайте історію з Коломойським, якого позбавили контролю над Укрнафтою, та судяться з ним у Лондонському суді з приводу виведених ним 5 млрд доларів через Приватбанк. Олігарх займається відвертим мочиловом Порошенка через підконтрольний йому телеканал.

Тож тут нема простих рішень. Думаю, що ліквідація поля для схем – найефективніша діяльність. За останні роки немало схем було ліквідовано, зокрема, в газовій сфері. При тому опоненти влади несамовито обурені – адже ліквідовано годівничку, з якої вони роками мали зиск.

Це все ускладнюється тим, що Путін сконцентрував на Сході війська, від яких теж треба захищати країну. Така собі війна на два фронти.

Додам іще, що попри весь позитив від шуму розслідування, воно все-таки має ознаку передвиборної технології.

Автори емоційно прив'язали Порошенка до цієї справи, постійно згадуючи його у перших двох серіях.

Хоча доказів його причетності не навели.

Я не думаю, що він вклавши, скіьки там? 500 тисяч доларів в українські озброєння – займався схемами по 10-30 тисяч доларів. Його вкладення не були спростовані жодними журналістськими розслідуваннями.

Додам іще, що в оборонпромі не лише крадуть, а ще й нові види озброєнь розробляють. Ті ж ракети "Вільха", "Стугна" та інші.

скандал корупція гладковський армія опініон закупівлі

Знак гривні
Знак гривні