У Львові повалили стелу Слави, художньо цінне перенесли в музей терору (ВІДЕО)

У ніч на 3 березня у Львові знесли 30-метрову стелу Монумента слави. Бетонну конструкцію повалили на землю і планують розбити на шматки.

Демонтаж переносили двічі. В ніч на 1 березня підрядники шість годин намагалися повалити конструкцію, проте це їм не вдалося. Демонтаж проводили вночі з міркувань безпеки.

У 2017 році у Львівській міськраді створили комісію, яка визнала 30-метрову стелу аварійною. В кінці лютого 2018 міська рада прийняла рішення про демонтаж. Горельєфи з пам'ятника перенесли в музей "Територія терору".

Раніше повідомлялося, що демонтаж обійдеться міськбюджету в 295,8 тис грн.

"Монумент бойової слави Радянських Збройних Сил" відкрили в 1970 році. Ансамбль меморіалу, крім 30-метрової стели, складався з бетонної композиції з фігурами воїнів, які символізують основні роди військ радянської армії та фігури "Батьківщини-матері".

Монумент Слави не потрапив під декомунізацію, оскільки був пам'ятником, присвяченим опору і вигнанню нацистських окупантів з України, а тому, відповідно до закону, не був символікою комуністичного тоталітарного режиму і не підлягав обов'язковому демонтажу.

Міське видання 032, видання ЛБ

Львів архітектура історія

Знак гривні
Знак гривні