Батьківщину впіймали на використанні підставних донорів кампанії Тимошенко (ВІДЕО)

Люди, які нібито перерахували великі внески, часто не знали про це. Це свідчить про нелегальне використання персональних даних українців без їхнього відома.

Мільйони гривень, які впродовж другого півріччя 2018 року надходили на рахунки партії "Батьківщина" як благодійні внески, були переказані через підставних осіб. Про це повідомляє програма "Наші гроші".

Журналісти вирішили перевірити обов'язковий звіт партії про фінансування, зокрема щодо внесків, сплачених фізичними і юридичними особами. Виявилося, що в другому півріччі 2018 року, коли стартувала активна фаза передвиборної агітації лідера "Батьківщини" і кандидата в президенти Юлії Тимошенко, внески на рахунок її партії різко зросли. У звіті зазначено, що десятки українців з невеликих міст і селищ жертвували політсилі Тимошенко по 150 і більше тисяч гривень.

У процесі перевірки цієї інформації журналісти з'ясували, що серед найбільших донорів "Батьківщини" є, зокрема, касир супермаркету в передмісті Києва, безробітний житель Сум, його землячка, яка працює на автомийці та фіктивне підприємство, записане на методистку з дитячого садка в Умані.

Півтора мільйона гривень від касирки супермаркету? Легко! Якщо ти – партія Юлії Тимошенко, то десятки, сотні тисяч гривень тобі будуть жертвувати і касирки, і працівниці автомийок, і пенсіонери. І байдуже, що таких грошей ці люди, вірогідно, ніколи й не тримали в руках.

Більшість опитаних "донорів" уперше чули про свої пожертви, що вказує на використання партією персональних даних українців з метою легалізації коштів, отриманих невідомим шляхом.

Одна з жертводавців з Кіровоградщини, яка працює майстром манікюру і нібито внесла на рахунок "Батьківщини" майже 150 тис. гривень, зізналася, що зробити це її попросила людина з місцевого відділення партії, яка свого часу допомогла жінці з лікуванням доньки.

Нагадаємо, в 2017 році "Наші гроші" вже фіксували використання персональних даних українців під час переказу платежів на рахунки "Батьківщини". Тоді партія використовувала переважно пенсіонерів, які на папері жертвували політичній силі тисячі гривень.

Лівий берег

вибори-19 тимошенко корупція

Знак гривні
Знак гривні