КСУ оприлюднив рішення про скасування незаконного збагачення (ДОКУМЕНТ)

Конституційний суд України опублікував своє рішення, яким він визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу про незаконне збагачення.

"Конституційний Суд України дійшов висновку, що стаття 368-2 кодексу не відповідає вимогам чіткості, точності та однозначності, а тому суперечить юридичній визначеності як складової принципу верховенства права, закріпленого в статті 8 Конституції України", - йдеться в рішенні, яке передрукував ЛБ:

from Andrew Vodianyi

Судді визнали, що стаття про незаконне збагачення не узгоджується з конституційним принципом презумпції невинуватості (ч.1-3 ст.62 Конституції) і конституційним приписом про неприпустимість залучення особи до відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів (ч.1 ст.63 Конституції).

КСУ вирішив, що стаття 368-2 була виписана так, що сумніви в законності підстав набуття особою активів можуть тлумачитися не на користь цієї особи і можуть розглядатися як підтвердження її незаконного збагачення. Але ч.3 ст. 62 Конституції України говорить, що "всі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь".

Крім того, стаття була написана таким чином, що обов'язок збирати докази законності придбання активів була перекладена з боку звинувачення на сторону захисту. Це суперечить принципу презумпції невинуватості, тобто, праву обвинуваченого не доводити свою невинуватість у вчиненні злочину.

суд Рада корупція кримінал

Знак гривні
Знак гривні