НАБУ й раніше вело розслідування щодо можливих фактів розкрадання в оборонці

Національне антикорупційне бюро заявило, що журналістське розслідування Бігуса стосовно "Укроборонпрому" стало підставою для кримінального провадження за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу - розкрадання.

"Встановлено, що частина описаних подій уже досліджується в рамках досудових розслідувань, які здійснюють детективи НАБУ. Щодо інших фактів можливого заволодіння грошовими коштами державних підприємств і державного бюджету України, вчиненого організованою групою в особливо великих розмірах, то 26.02.2019 детективи НАБУ внесли відомості в ЄРДР і порушили досудове розслідування", - йдеться у фейсбуці НАБУ.

А судовому реєстрі можна знайти ухвали суду, які дають доступ НАБУ, до документів фірми, яка згадана у розслідуванні.

Нагадаємо, 25 лютого 2019 року вийшло розслідування про те, що державні оборонні заводи ніби-то закуповували для військової техніки деталі з Росії. Запчастини завозили контрабандою, їхню якість не перевіряли, й іноді в Україну потрапляв звичайний металобрухт. Контрабанду відмивали через фірми-прокладки, які перебували під контролем осіб, наближених до "Укроборонпрому". Прибуток дерибанили між учасниками схеми, вказується у розслідуванні.

Розслідування ґрунтується на листуванні, яке злило редакції анонімне джерело в 2018 році. Там вказані імена, дати, суми хабарів і відкатів.

Гладковський не згоден

Син заступника відстороненого на час розслідування секретаря РНБО Олега Гладковського — Ігор Гладковський — заявив, що подасть до суду на журналістів Bihus.Info через їхнє розслідування, згідно з яким він буцім-то був безпосереднім учасником мільйонних схем з розкрадання в оборонній сфері.

За його словами, в позові не буде матеріальних претензій. Він вимагатиме «спростування недостовірної інформації».

«Звинувачення безпідставні, а так зване листування — фейкове», — заявив Ігор Гладковський у відповідь на запит агентства «Інтерфакс-Україна».

Син заступника секретаря РНБО стверджує, що готовий надати пояснення правоохоронним органам щодо всіх питань, про які йдеться у розслідуванні.

Нагадаємо, програма «Наші гроші з Денисом Бігусом» випустила розслідування, в якому йдеться, що син заступника секретаря Ради національної безпеки й оборони Олега Гладковського — Ігор — є учасником схем з розкрадання в оборонному комплексі України. Олег Гладковський, своєю чергою, є близьким другом президента Петра Порошенка. За даними розслідувачів, керівництво концерну Укроборонпром знало про шахрайські оборудки й давало на них згоду.

Перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський звернувся до правоохоронців із заявою про перевірку фактів з розслідування програми «Наші гроші» та попросив тимчасово зупинити його повноваження на посаді. Порошенко його відсторонення підтримав.

На розслідування також відреагували з боку державного концерну Укроборонпром, назвавши його маніпулятивним.

В НАБУ заявили, що відомство проаналізує ці факти та дасть їм оцінку. Також бюро зазначило, що згадані в розслідуванні підприємства вже є об'єктами розслідувань НАБУ, які нині тривають.

Нагадаємо також, що спільнота незалежних журналістів «Ініціатива 34» закликала Національну поліцію та Генпрокуратуру негайно розпочати розслідування фактів стеження за журналістами-розслідувачами програм «Схеми» та Bihus.info.

Лівий берег, Громадське

скандал корупція кримінал гладковський армія

Знак гривні
Знак гривні