Конституційний суд скасував кримінальну статтю про незаконне збагачення чиновників

Конституційний суд задовольнив подання зразу 59 депутатів Верховної Ради, серед них - підозрюваних у незаконному збагаченні. Рішення КС є остаточними і не підлягають оскарженню.

26 лютого суд розглянув конституційне подання 59 депутатів Верховної Ради щодо ст. 368-2 (незаконне збагачення) Кримінального кодексу. КС підтримав депутатів і визнав неконституційною цю статтю, - передає ЛБ.

Нагадаємо, в грудні 2017 року 59 депутатів Ради просили КС визнати неконституційним притягнення чиновників до кримінальної відповідальності за незаконне збагачення. Представником групи ініціаторів є депутат Павло Пинзеник ("Народний фронт").

Крім нього, серед ініціаторів зазначені депутати Максим Поляков та Євген Дейдей (НФ), підозрювані у незаконному збагаченні та отриманні неправомірної вигоди.

Парламентарії зазначали, що Основний закон дозволяє чиновникам не давати свідчення проти членів сім'ї під час притягнення до кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.

Крім того, вони заявляли, що "закон не має зворотної сили".

Крім того, ініціатори подання були впевнені, що ст. 368-2 порушує конституційне право на змагальність сторін у судовому процесі, оскільки покладає на обвинуваченого чиновника обов'язок доводити законність походження свого майна.

Нагадаємо, стаття 368-2, що передбачає кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, була включена до Кримінального кодексу в 2011 році.

суд Рада кримінал

Знак гривні
Знак гривні