Замоголови РНБО пішов з посади час розслідування про дерибан. Укроборонопром заявляє про маніпуляції

Заступника секретаря РНБО Олег Гладковський на час перевірки фактів із розслідування Bihus.info пішов зі своєї посади. За даними журналістів його син, Ігор Гладковський, був одним з тих хто організовував постачання контрабандних російських деталей для військової техніки. Але проблема не в контрабанді (це скоріше позитив), а в тому, що вони часто продавали їх українським заводам за завищеними цінами, іноді старі деталі видавали за нові, давали відкати керівникам українських підприємств.

«Президент України підтримав відсторонення Олега Гладковського від виконання обов'язків першого заступника секретаря РНБО на час проведення розслідування», — вказав прес-секретар Порошенка Святослав Цеголко.

Він зазначив, що Порошенко вимагає термінової перевірки інформації з розслідування програми «Наші гроші» проекту Bihus.info.

За інформацією журналістів, Ігор Гладковський у 2015 році разом із друзями організував постачання контрабандних російських деталей для військової техніки. За корупційною схемою, державні оборонні підприємства переплачували за товар у кілька разів, купуючи його у фірм-прокладок.

Керівництво концерну Укроборонпром начебто знало про шахрайські оборудки і давало на них згоду.

Позиція Укроборонпрому

Концерн "Укроборонпром" звинуватив журналістів телепередачі "Наші гроші" в інформаційній диверсії та маніпуляціх.

"Журналісти програми "Наші гроші", які маніпулятивно використали закриту інформацію кримінальних розслідувань, повинні звертатися по її перевірку до першоджерел. Вважаємо, що факти довільного використання інформації, яка стосується питань національної безпеки, повинні отримати належну юридичну оцінку компетентних органів. Закликаємо журналістів до відповідальності, а політичні сили — утриматися від спекуляцій і подальших інформаційних диверсій", — йдеться в повідомленні.

На думку концерну, в основу розслідування покладені дані кримінальних проваджень, відкритих у 2015-2016 роках, де фігурує ТОВ "Оптимумспецдеталь".

Але оскільки журналісти не вказали джерело отримання цієї інформації та "здійснили маніпулятивний виклад окремих розрізнених даних", "Укроборонпром" не вважає, що повинен коментувати зміст розслідування.

Тексти зайшли в реєстр судових рішень і побачили, що за пошуком "Оптимумспецдеталь" є 6 справ, 4 кримінальні, 1 адміністративна, 1 господарська. Зокрема суд ухвалював рішення надати НАБУ документацію "Оптимумспецдеталі" ще у квітні 2016 року.

З якого приводу скандал

Нагадаємо, 25 лютого вийшло розслідування щодо того, як державні оборонні заводи закуповували для військової техніки деталі з Росії. Запчастини завозили контрабандою, їхньої якості не перевіряли, й іноді в Україну потрапляв звичайний металобрухт.

Контрабанду відмивали через фірми-прокладки, які перебували під контролем осіб, наближених до "Укроборонпрому". Прибуток дерибанили між учасниками схеми.

Розслідування ґрунтується на листуванні, яку злило редакції анонімне джерело 2018 року. Там були вказані імена, дати, суми хабарів і відкатів.

Тимошенко вхопилася за нагоду

Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко закликала почати процедуру імпічменту Президента Петра Порошенка. Про це вона заявила в оточенні депутатів фракції, виступаючи з трибуни Верховної Ради України.

«Учора сталася екстраординарна подія: журналісти-розслідувачі два роки спостерігали за тим, як президент і його оточення торгують на крові. Вчора вони випустили великий і доказовий матеріал, який показує, як через «Ленінську кузню», підконтрольну президентові, завозили контрабандою запчастин з РФ — країни-агресора. З відкатами й обвалом грошей за цінами в два і чотири рази дорожче, ніж навіть вони купували. І ці поламані запчастини постачали на українські оборонні заводи, використовували для нашої української техніки, чим підривали обороноздатність нашої армії та санкції проти РФ. Найголовніше — на чолі цієї піраміди стояв президент України. Разом з ним — пан Гладковський, який очолює "Укроборонпром", і його син, друзі сина», — заявила вона.

За матеріалами Громадського та ЛБ

зброя скандал

Знак гривні
Знак гривні