13.5 млрд до бюджету: підсумок пільгового розмитнення машин

А з травня підуть штрафи, бюджет наповнюватимуть уже по-іншому.

Державна фіскальна служба повідомила, що з 25 листопада 2018 року по 24 лютого 2019 року на пільгових умовах розмитнили 218 тисяч транспортних засобів на іноземних номерах. Їхні власники сплатили до бюджету 13,5 млрд гривень.

Фото: Олександр Рудоманов

Майже 140 тисяч машин із них – так звані "євробляхи", які потрапили в Україну до набуття чинності нових правил і перебували на території країни в митному режимі тимчасового ввезення або транзиту, – передає Лівий берег. (Решта, схоже, вирішили скористатися знижками "під шумок", щойно ввізши машини).

За їхнє оформлення сплатили 8,65 млрд гривень, у тому числі 4,3 млрд гривень акцизного податку, 2,5 млрд гривень ПДВ, 0,772 млрд гривень мита.

Майже 87% "євроблях", а саме 121,4 тисячі, порушили терміни перебування в Україні.

Найбільше автомобілів оформили Київська міська митниця – 24,1 тис. автомобілів, Волинська – 15,4 тис., Закарпатська – 12,1 тис., Львівська – 11,2 тис., Чернівецька – 10,7 тис. автомобілів.

Останні "євробляхи" будуть оформлені за пільговою ставкою акцизного податку (коефіцієнт 0,5) до четверга, але вони вже істотно не вплинуть на загальну статистику.

Нагадаємо, 8 листопада 2018 року у Верховній Раді ухвалили два закони стосовно "євроблях".

Перший запровадив нову формулу акцизного податку, який розраховують як множення базової ставки (від 50 до 150 євро залежно від типу й об'єму двигуна) на коефіцієнт двигуна (обсяг/1000) та коефіцієнт віку (кількість повних календарних років).

Другий сильно підвищує розміри штрафів за порушення термінів перебування "євроблях" в Україні. Вони набудуть чинності з 24 травня.

Доти буде діяти так званий перехідний період, коли розмитнити машину можна буде на загальних умовах, але без штрафу.

митниця статистика закон автомобілі бюджет

Знак гривні
Знак гривні