Ryanair та Wizz Air оштрафували в Італії за нові правила перевезення багажу

Ручна поклажа є невід’ємним елементом служби повітряного транспорту, наголосили в Антимонопольному комітеті Італії.

Антимонопольний комітет Італії стягнув із Ryanair три мільйони євро, а з Wizz Air – один мільйон через запроваджені цими авіакомпаніями правила перевезення ручної поклажі, повідомляє Хмарочос із посиланням на La Repubblica.

Про зміну правил перевезення багажу, зокрема, зменшення розмірів безкоштовної ручної поклажі, Ryanair та Wizz Air оголосили у вересні-жовтні 2018 року. Антимонопольний комітет Італії відразу почав розслідування.

Нові правила щодо ручної поклажі на рейсах обох лоукостерів набули чинності з першого листопада – але не в Італії, де нововведення було скасовано на час розслідування.

Тепер антимонопольний комітет дійшов висновку, що Ryanair і Wizz Air фактично підвищили вартість квитка, але зробили це непрозоро, відокремивши від тарифу необхідну послугу.

У заяві комітету йдеться про те, що ручна поклажа є невід’ємним елементом служби повітряного транспорту, і її перевезення має бути дозволене без жодних додаткових витрат.

Згідно з європейським законодавством про повітряний транспорт, неуникні доповнення мають бути включені у вартість базової послуги.

Компанії повинні протягом 60 днів вжити заходів відповідно до рішення антимонопольного органу.

Зазначимо, що після набуття чинності нових правил пасажири Wizz Air та Ryanair все ще можуть безкоштовно пронести на борт літака одну сумку, утім її розмір зменшився.

У Wizz Air тепер "одна особиста річ" не має перевищувати 40х30×20 см. У Ryanair – 40×25х20 см. Максимальну вагу зменшено з 10 до 5 кг. За перевищення цих габаритів доведеться доплатити 5-25 євро.

авіація

Знак гривні
Знак гривні