Гройсман пропонує продавати землю лише громадянам України й до 200 га на одного власника

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман пропонує обмежити площу сільгоспугідь, які будуть виставлятися на продаж, і надавати право власності тільки українцям.

Як інформує Цензор, про це він сказав в інтерв'ю Ліга.net.

На запитання, коли запрацює ринок землі, Гройсман відповів:

"Політики не готові брати на себе відповідальність і провести якісно цю реформу. До того ж, це зручна тема для спекуляцій на страху людей".

На думку прем'єра, "процес має йти еволюційно і бути обговореним із громадянами".

"Я виступаю за розумне використання ринку землі з чіткими умовами. Обмежений обсяг володіння - до 200 га в одні руки плюс 200 га на фермерське господарство. Право власності тільки для громадян України. Купувати землю мають фермери, а не холдинги", - сказав Гройсман.

"Створення малих і середніх фермерських господарств - це пріоритет. Ми пропрацювали додатково з міжнародними партнерами здешевлення кредитів, щоб фермери могли залучити кошти для купівлі землі. Тоді цей ринок буде справедливим і живим. Не можна допустити, щоб великі земельні наділи отримали кілька гравців", - додав він.

Коментуючи те, що великим компаніям агросектора може бути достатньо довгострокової оренди землі, Гройсман зазначив, що є різні позиції, бо існує широке коло "стейкхолдерів": "Це асоціації, фермерські рухи, самі фермери і власники землі".

Він також уточнив, що Міжнародний валютний фонд не зобов'язує Україну ввести ринок у найближчому майбутньому і "ставиться з розумінням" до цього.

На запитання, чи буде цього року прийнято закон про обіг сільгоспземель, Гройсман відповів негативно: "Я думаю, ні, для цього немає голосів".

аграрії гройсман земля мораторій

Знак гривні
Знак гривні