ГПУ готує обшук в Новому времени й вимагає доступу до внутрішніх файлів ЗМІ

Генеральна прокуратура України вимагає доступу до внутрішніх документів редакції видання "Новое время" в рамках розслідування публікацій автора, який писав про корупцію в оборонних закупівлях. Про запит на доступ до документів повідомляє сам журнал.

Йдеться про розслідування, пов'язане з "діамантовим прокурором" Корнійцем, - уточнює ЛБ.

"4 лютого суддя Печерського райсуду Києва Володимир Карабань окремою постановою надав Генеральній прокуратурі доступ до внутрішніх документів редакції й до всіх матеріалів, які надсилав на емейл-адреси видання його журналіст Іван Верстюк. Відповідну судову постанову 13 лютого редакції офіційно вручив слідчий ГПУ. Якщо "Новое время" не надасть запитуваної слідчими інформації, на видання очікує обшук", - сказано в заяві газети.

Рішення Печерського райсуду, що дає Генпрокуратурі необмежений доступ до редакційних матеріалів, порушує, за оцінкою редакції, не тільки свободу слова, а й право журналістів на захист джерел інформації. Про цей випадок уже проінформовано ОБСЄ і кількох народних депутатів Верховної Ради.

Іван Верстюк — автор низки резонансних розслідувань, у тому числі про корупцію в оборонних закупівлях. Розслідування Генпрокуратури, в рамках якого суд ухвалив своє рішення, стосується статті Верстюка "Діамантова дочка" — про навчання дочки екс-заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця у Великобританії. Інформація в розслідуванні спиралася на дані Британського кримінального агентства.

Згаданий Корнієць — один з двох так званих "діамантових прокурорів", затриманих у липні 2015 року на великому хабарі. Його звільнили, але справу про корупцію Корнійця досі розглядає столичний Голосіївський райсуд.

У статті, опублікованій на сайті НВ у серпні 2016-го, йдеться про те, що заступник прокурора Київщини, маючи зарплату 200 тис. грн на рік, заплатив понад 120 тис. фунтів стерлінгів за навчання дочки в британських школах. Генпрокуратура вважає публікацію цих даних розголошенням таємниці слідства і в червні 2017 року вже допитувала Верстюка.

корнієць скандал прокуратура змі

Знак гривні
Знак гривні