Bellingcat: Третій підозрюваний у справі Скрипалів – офіцер ГРУ Денис Сергєєв (ДОКУМЕНТИ)

Згідно з розслідуванням Bellingcat, видань The Insider і Respekt, офіцер ГРУ Денис Сергєєв у роботі використовував ім'я Сергій Федотов.

Короткий виклад від Гордон:

У розслідуванні зазначено, що він є високопосадовцем Головного управління (колишня назва – Головне розвідувальне управління) Генерального штабу збройних сил РФ. Закінчив Військово-дипломатичну академію (нині – Військова академія) міноборони РФ. У роботі Сергєєв використовував ім'я Сергій Федотов.

У розслідуванні йдеться, що він народився 1973 року у місті Ушарал у Казахстані. Служив в армії у Новоросійську. Приблизно у 2000–2002 роках переїхав до Москви і вступив до Військово-дипломатичної академії. Після закінчення навчання у нього було звання підполковника. Зараз Сергєєв полковник чи генерал-майор, припускають розслідувачі. Він одружений. У Сергєєва є доросла дочка.

У 2004–2012 роках він був акціонером та/або керівником восьми російських компаній. Усіх їх було ліквідовано в період між 2007-м і 2012 роками. Ці компанії були фіктивними. У більшості з них Сергєєв був єдиним акціонером, у двох – співвласником. Деякі інші акціонери цих компаній також пов'язані з ГРУ. Розслідувачі припускають, що юросіб могли використовуватися для відмивання грошей або ж створювали для того, щоб секретні агенти ГРУ могли вказувати їх як місце роботи, наприклад, подаючи заяву на відкриття візи.

У 2009 році він отримав банківський кредит на суму трохи більше ніж $1 млн. Розслідувачі вважають дивним, що таку велику суму видали людині, у якої на той момент не було ні нерухомості, ні автомобіля.

Паспорт на ім'я Сергія Федотова Сергєєв отримав 2010 року в Москві у тому самому паспортному столі, де їх отримували інші підозрювані в отруєнні Скрипаля – Анатолій Чепіга й Олександр Мішкін. У документі на ім'я Федотова вказано справжню дату народження Сергєєва, але місце народження змінено.

Розслідувачі встановили, куди Сергєєв їздив у 2012–2018 роках. Зокрема, у 2012–2013 роках він відвідував Київ і Душанбе, а 2014-го – Прагу, Мілан, Женеву і Париж. Розслідувачі підкреслюють, що у столицю Чехії в січні 2014 року він їздив разом із людиною на ім'я "Олександр Петров". Це ім'я використовував Мішкін. У 2015 році Сергєєв тричі їздив у Болгарію. Він, зокрема, був там у квітні. 28 квітня Сергєєв вилетів із Софії у Стамбул. Того дня у болгарській столиці отруїли підприємця Омеляна Гебрева, компанія якого займалася поставками зброї в Україну. Він приблизно місяць перебував у комі, після чого його стан покращився. У травні Гебрева знову госпіталізували з ознаками отруєння. Приблизно в той самий час Сергєєв знову на кілька днів приїздив у Болгарію.

Уранці 2 березня 2018 року Сергєєв прилетів із Москви в Лондон. Чепіга і Мішкін прибули у британську столицю того самого дня після обіду.

Розслідувачі не знають, якою була роль Сергєєва в операції з отруєння Скрипаля. Їм не вдалося встановити, чи їздив він у Солсбері. У Сергєєва був квиток із Лондона до Москви на 4 березня, але в літак він не сів. Замість цього він дістався до Риму і звідти вилетів у Росію.

Скрипаля і його дочку Юлію отруїли 4 березня 2018 року у британському Солсбері розробленим у РФ нервово-паралітичним агентом "Новачок". Їм удалося вижити після замаху.

5 вересня 2018 року в прокуратурі Британії назвали прізвища, під якими підозрювані у скоєнні отруєння в'їхали у країну – Олександр Петров і Руслан Боширов. Прем'єр-міністр країни Тереза Мей підкреслила, що вони є офіцерами ГРУ.

Двоє чоловіків, чиї фото опублікувала британська прокуратура, заявили в телеінтерв'ю, що справді були в Солсбері у березні, але їздили туди суто на екскурсію. Свою причетність до отруєння та до роботи у ГРУ вони заперечували.

26 вересня в розслідуванні групи Bellingcat та The Insider було зазначено, що людина, відома під прізвищем Боширов, – це полковник головного управління Генштабу РФ Анатолій Чепіга.

8 жовтня було оприлюднено результати другого розслідування, згідно з яким справжнє прізвище Петрова – Мішкін. У повідомленні йшлося, що він – військовий лікар, випускник Військово-медичної академії імені Кірова. Між 2007-м і 2010 роком він переїхав у Москву, щоб працювати на ГРУ. Там Мішкін отримав документи на ім'я Олександра Петрова.

кримінал росія британія скрипаль ГРУ

Знак гривні
Знак гривні