Київтеплоенерго пояснює, чому вартість опалення зросла в деяких випадках аж на 60%

У січні мешканці Києва отримали квитанції, в яких сума за централізоване опалення значно збільшилася порівняно з груднем 2018 року, в деяких випадках на 40 - 60%, залежно від технічних характеристик будинку.

Про це повідомляють на сайті "Київенерго", - передає ЛБ.

"Причин кілька: крім підвищення тарифу на централізоване опалення і гаряче водопостачання на 22,3%, який набув чинності з початку року, вплинув ще й фактор низької середньомісячної температури зовнішнього повітря", - наголошено в повідомленні.

"Більшість споживачів платять за даними показів лічильника теплової енергії, тобто, за фактичний обсяг спожитої теплової енергії. Однак температура в січні була на 2 градуси нижчою (становила -4,5°С), ніж середньомісячна температура за грудень минулого року, а це основний фактор, який впливає на обсяги споживання теплової енергії для забезпечення комфортної температури в житлових приміщеннях з дотриманням норм", - розповів директор СП "Енергозбут" КП "Київтеплоенерго" Костянтин Лопатін.

Він також додав, що з січня чинний новий тариф. "У результаті ці два фактори стали причиною збільшення нарахувань у платіжках за опалення", - сказав Лопатін.

У "Київтеплоенерго" пояснили, що нарахування споживачам за централізоване опалення відбувається за двома алгоритмами залежно від наявності лічильника теплової енергії. У будинках, де встановлено теплові лічильники, розподіл здійснюється (відповідно до вимог постанови Кабміну №630) пропорційно до опалювальної площі кожного окремого приміщення в житловому будинку. Нарахування для квартир, які оснащені індивідуальними лічильниками теплової енергії, складаються з двох складових: нарахування відповідно до показань індивідуальних лічильників і нарахування за опалення місць загального користування.

У будинках, не обладнаних приладами обліку теплової енергії, застосовується алгоритм за нормою споживання, встановленою органом місцевого самоврядування. Він підпадає під щомісячне коригування виконавцем послуги з фактичною кількістю днів постачання теплової енергії та фактичною середньомісячною температурою зовнішнього повітря.

Нарахування для квартир, які не оснащені індивідуальними лічильниками, складаються з нарахувань за опалювальну площу квартири.

тарифи жкг київ

Знак гривні
Знак гривні