«Це помста за експертизу «рюкзаків Авакова» – судексперт про кримінальну справу проти себе

«Все це я пов’язую з помстою за свою чесну й професійну діяльність. І як судового експерта, який виконав експертизу по «рюкзаках Авакова», – ці слова Надія Бугрова вимовила, сидячи на лікарняному ліжку.

Саме вона була автором висновку, який став доказом порушень при виготовленні наплічників у так званій справі «рюкзаків Авакова». Після чого Національне антикорупційне бюро України вручило підозру синові голови МВС Авакову.

Сам Олександр відкидав звинувачення у причетності до закупівлі рюкзаків в обхід законної процедури тендеру та називав справу «політичною».

Згодом провадження у частині підозри екс-заступника голови МВС Сергія Чеботаря та Олександра Авакова Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила – «за відсутністю складу злочину». А згодом Нацполіція Хмельницької області, підпорядкована голові МВС Авакову, відкрила кримінальну справу щодо самої Надії Бугрової.

Процесуальне керівництво у ній здійснюється військовою прокуратурою Хмельницького гарнізону Західного регіону. Зокрема, в ухвалі Хмельницького міськрайонного суду йдеться про те, що, за версією слідства, Бугрова під час експертних досліджень у 2013 році (по іншій справі) нібито використовувала недійсні документи щодо власної кваліфікації. За даними програми «Схеми: корупція в деталях», правоохоронці підозрюють експерта в тому, що вона начебто отримала за роботу «кошти в розмірі 5 000 гривень, чим заподіяла матеріальну шкоду на вказану суму».

Провадження щодо Надії Бугрової планують передати до суду наприкінці лютого. Цим труднощі в професійному житті експерта не закінчились. Вже найближчої п'ятниці, 8 лютого, Мін'юст (який очолює соратник Арсена Авакова з «Народного фронту» – Павло Петренко) планує перевірку «стану організації правової роботи судового експерта Бугрової Надії». Причому, за період з травня 2016-го понині.

Як пояснює юрист громадської організації «Центр протидії корупції» Олена Щербан, таких перевірок у Надії не проводили, починаючи з моменту заснування її бюро, тобто, з 2009-го: «Така перевірка Мін'юсту є нічим іншим, як черговим актом тиску на експертку. Саме Мін'юст минулого року організував рецензію експертизи «рюкзаків Авакова». Проте така рецензія не дала жодних результатів. Тепер цей же Мін'юст хоче перевірити експертку, аби відібрати в неї свідоцтво, щоб нівелювати таким чином її висновок у справі рюкзаків. Очевидно, фігуранти побоюються поновлення розслідування після виборів, тому зачищають сліди зараз».

Окремо журналісти «Схем» звернулись до Міністерства юстиції з проханням надати коментар щодо вищезгаданої перевірки.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков раніше заявляв, що ані він, ані його родина не мають стосунку до постачальників рюкзаків МВС. Він наполягає, що процедура закупівлі була прозорою. Натомість НАБУ назвало закриття справи «незрозумілим і непослідовним».

Розмову із Надією Бугровою «Схеми» записали наприкінці грудня, коли вона перебувала у лікарні через погіршення стану здоров'я.


Детальніше на Радіо Свобода

суд аваков скандал кримінал

Знак гривні
Знак гривні