Вже й на Харківщині парафії МП переходять до Православної церкви України

Чотири православні громади православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) на Харківщині перейшли до помісної Православної церкви України (ПЦУ), і ще одна громада готується до переходу.

Про це у «Темі дня» розповів архієрей Харківської єпархії ПЦУ, єпископ Харківський і Боходухівський Митрофан.

«Чотири переходи — це початок тільки. І це ті, які відважилися. Тому що було таке: хто ж зробить перший крок? От зараз переходить ще одна громада в нас, але кажу, вже буде переходити зі священиком. І тут інші священики чекають: от він перейде, що буде з ним? Ну, він теж готовий, що його правлячий архієрей, в якого він на сьогоднішній день ще служить, — бо ми бачимо по Україні, вони видають укази про заборону священослужінь, звершення різних таїнств. Але ми приймаємо і на це уваги не звертаємо», — говорить правлячий єпископ.

За його словами, є багато дзвінків від священиків Московського патріархату, які цікавляться переходом, але вони чекають виборів Президента України.

«Багато хто вагається з духовенства, багато хто думає, багато хто очікує, що відбудуться вибори Президента, відбудуться якісь, певно, зміни. Доводиться пояснювати духовенству, яке на сьогоднішній день перебуває у Московському патріархаті, що Томос давався не під Президента, Томос давався для помісної православної церкви», — розповідає єпископ Митрофан.

харківщина Церква

Знак гривні
Знак гривні