Які проекти отримали американську премію Прогресивної архітектури у 2019 році (ФОТО)

Журі 66-ї Премії прогресивної архітектури обрало десять проектів року. До складу журі увійшли члени Американського інституту архітекторів з бюро Independent Architecture, Kennedy & Violich Architecture та WXY Architecture + Urban Design.

Каліфорнійське житло з прозорим дахом розробили у PARA Project. Зазначають, що архітекторам довелося продумувати можливості планування помешкання на ділянці, габарити якої не визнають придатними для будівництва житла. Тож команда вирішила залишити нижній поверх нежитловим, розташувати в ньому арт-простір, а верхній поверх повністю відвести зоні відпочинку. Так архітекторам вдалося дотриматись норм:

вид зсередини другого поверху

вид ззовні

Будинок у Мехіко від архітекторів Young & Ayata та Michan Architecture розташований посеред житлового кварталу одно- та двоповерхових будинків на одну сім’ю. Архітектори вирішили будувати дім трохи далі, щоб його багатоповерховість не викликала відчуття недоречності посеред маленьких будинків. Завдяки трапецієвидним вікнам будівлю вдалося наділити динамікою:

У Ченде, Китай, недалеко від Великої китайської стіни бюро Open Architecture вирішило звести концертний зал. Його планують розташувати поміж схилами у лісистих горах:

Офісна будівля у Гантсвіллі, Алабама, від бюро MALL – відрізняється тим, що у кожній чотириповерховій вертикалі сплановано житло для орендаторів. В офісних приміщеннях коридори розташовані між робочими зонами так, щоб утворювати соціальний простір. Коридори перетинають поверхи:

Так виглядає сімейний будинок від бюро WOJR у горах Апалачі. Будівля примітна тим, що другий її поверх – це спальня, а зона відпочинку спланована в тому числі на натяжній сітці, обкладеній подушками. Зазначають, що будинок відтворює традиції однокімнатних жител на американському кордоні:

Більше переможців на Хмарочосі

краса сша архітектура

Знак гривні
Знак гривні