Голова державного інституту серця Тодуров має колекцію елітних квартир і мільйони під матрасом (ВІДЕО)

На державному Інституті серця заробляють численні приватні компанії, які мають зв’язки з родиною і найближчим оточенням керівника установи Бориса Тодурова, який мешкає у резиденції на 6 гектарах лісу, а на його рідних в один день записали колекцію квартир у Києві.

Про це йдеться у сюжеті програми "Наші Гроші з Денисом Бігусом".

Повідомляється, що Державний Інститут серця - один із найвідоміших медичних закладів країни, який за обсягами фінансування з держбюджету не має рівних у вітчизняній медицині - 800 мільйонів за останні три роки.

Зазначається, що цим інститутом вже десяток років керує відомий кардіохірург Борис Тодуров, якого в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун звинувачує в корупції, але при цьому він має велику підтримку серед політиків, високопосадовців і представників шоу-бізнесу.

За даними програми, до Тодурова, як керівника державної установи, є багато запитань. Зокрема, вказується, що родина Тодурова обросла статками, які не співмірні з його заробітною платою, а аналіз діяльності приватних фірм, які заробляють завдяки держінституту, дає змогу скласти уявлення про джерела походження коштів на це майно.

Автори розслідування розповіли, що під Києвом у Тодурових є маєток на шість гектарів землі, із озером, будинком на 700 квадратних метрів, гостьовим будиночком, соснами і власною електростанцією з сонячних батарей.

"Формально і земля, і будинок - це подарунок дружині Бориса Тодурова. Дружині, яка за минулий рік офіційно заробила аж 50 тис грн. Дарувальник у державному реєстрі не називається", - йдеться у публікації.

"Але відомо, що відведенням цих гектарів під 700-метровий будинок з озером ще у 2009 році опікувалася юна донька Бориса Тодурова Наталія. Її прізвище залишилися у реєстрі санітарно-епідеміологічних висновків. Скільки міг коштувати такий подарунок самим собі?" - запитують у програмі журналісти.

Повідомляється, що за оцінкою девелоперів, мінімальна вартість такого маєтку лише виходячи із затрат на будівництво і ландшафтний дизайн – півтора мільйони доларів. Утримання будинків, басейну, озера і зелених насаджень, зарплата для прислуги – це ще десятки тисяч гривень щомісяця.

Автори розслідування наголошують, що це не вся нерухомість Тодурових.

Зокрема, в 2011 році дружина Тодурова стала власницею квартири на 100 квадратів у новобудові на Позняках. У 2016-му за один день найближчі родичі Тодурова оформили на себе ще чотири об'єкти нерухомості на загальну суму від півмільйона доларів. Усі чотири угоди датовані 24 лютого 2016 року.

Повідомляється, що найдешевше придбання – ділянка землі для сина Михайла поряд із шестигектарним маєтком Тодурових, орієнтовною вартістю у 15-20 тисяч доларів.

"У той же день, 24 лютого 2016-го, дружина Бориса Тодурова отримала ще один подарунок – квартиру площею 110 квадратів на Печерських Липках у Києві. В декларації Борис Тодуров вказав, що її вартість - гривневий еквівалент 22 тисяч доларів", - сказано в програмі.

При цьому зазначається, що девелопер переконаний, що нове житло в самому серці Києва не може коштувати 22 тисячі доларів, і реальна його вартість - від 250 тисяч доларів, якщо квартира придбана на початку будівництва. Це не рахуючи ремонту.

Також повідомляється, що того ж дня, 24 лютого 2016 року, донька Тодурова, Наталія, стала власницею квартири на 150 квадратів у новобудові на Осокорках. Приблизна ціна такої – 150 тисяч доларів.

"Наталія – молода лікарка, як і її чоловік. Але й він у той же день теж придбав однокімнатну квартиру у новобудові неподалік від дружини - орієнтовною вартістю 60 тисяч доларів", - йдеться у розслідуванні.

Повідомляється, що загальна вартість вказаної нерухомості Тодурових із заміським маєтком – понад два мільйони доларів. А через рік Борис Тодуров став власником ще двох квартир, по мільйону гривень кожна.

У програмі додали, що попри такі витрати Тодуров вказав ще й мільйонні заощадження. "У 2016-му, в першій електронній декларації, незрозуміло звідки взялося 11 мільйонів - його і дружини. Це при тодішній зарплаті в держінституті - 173 тисячі на рік. Навіть додаткові 100 тисяч грн гонорарів і 36 тисяч соцдопомоги не зменшують цю прірву", - констатують автори розслідування.

Повідомляється, що статки очільника Інституту серця може дещо пояснити низка комерційних структур, в яких простежується зв’язок із родичами або оточенням Тодурова.

Зокрема, це приватні фірми, які заробляють саме завдяки державному Інституту серця.

За даними програми, одна з таких фірм ТОВ "Профі Ко" має феноменальні успіхи лише на тендерах Інституту серця, яка за два роки отримала від державного Інституту під керівництвом Тодурова майже 15 мільйонів гривень.

"Понад 13 з цих мільйонів – це результат перемоги на двох тендерах, на яких Інститут Серця купив шовні матеріали. Обидва пройшли по однаковій схемі: один і той самий конкурент лупив максимальну ціну. "Профі Ко" трішечки знижувалася й перемагала. Виходило дорожче ринку. Але найцікавіше, що МОЗ паралельно теж купував шовні матеріали і забезпечував ними Інститут серця безкоштовно", - сказано у розслідуванні..

Повідомляється, що ТОВ "Профі Ко" не чужа родині Тодурова, оскільки раніше серед її засновників засвітився його зять Анатолій Іванюк.

"Може тому "Профі Ко" так щастило лише з Інститутом серця, бо на інших тендерах ця фірма виграла поставок лише на півмільйона гривень", - припускають журналісти.

Також у програмі розповіли, що ще є дві фірми-близнюки: "Альфа Медика", одна з яких займає в Інституті серця цілий поверх і спеціалізується на підготовці пацієнтів до операції та реабілітації після.

Повідомляється, що на відкриття філіалу фірми у Сєвєродонецьку їздив особисто Тодуров.

"При цьому в новинах ця подія подавалося як відкриття філіалу держінституту. Навіть на сайті самого Інституту серця написали, що відкрився його філіал", - сказано у розслідуванні.

"Але після того, як в МОЗ заявили, що ніяких дозволів на відкриття філіалів держінституту не давали, новину з офіційного сайту Інституту серця прибрали. А от угоди регіональної влади з комерційними "ТОВ-ками", яких у Тодурова видавали за філіал державної установи, залишилися", - додали у програмі.

Повідомляється, що відкриття філіалу "Альфа Медика" у Северодонецьку виявилося супер-прибутковою справою.

Зокрема, у 2016 році компанія уклала угоду із міськрадою про надання послуг із лікування серцевих хвороб, але за космічними цінами, які були вдвічі дорожчі, ніж в найкращих клініках Києва.

"Фірми "Альфа-медика" і "Альфа Медика" також не прості. Одна з них - та, що з дефісом, - записана на близьке оточення нардепа Андрія Деркача. Цей екс-регіонал - член наглядової ради благодійного фонду доньки і зятя Тодурова. Друга "Альфа-медика" - фактично клон першої, з тим самим директором і майже ідентичною назвою", - розповідають автори розслідування.

Зазначається, що комерційних структур, які роками заробляли завдяки державному Інституту серця на чолі з незмінним Тодуровим - безліч.

Повідомляється, що зараз операції для хворих у гострому стані мають проводитися безкоштовно. Тож з 2016-го МОЗ спеціально централізовано закуповує стенти та безкоштовно передає їх в профільні державні і комунальні лікарні, але Супрун стверджує, що Інститут серця під керівництвом Тодурова саботує безкоштовні операції, аби не втратити заробіток.

За даними програми, цьому є підтвердження: зокрема, 27 січня 2019 мешканець Прилук Віктор Ляскун звернувся до лікарні із раптовим погіршенням стану. Після обслідування його одразу повезли до Києва, в Інститут серця, де йому негайно мали видалити об’ємну пухлину серця. От тільки за таку операцію запросили суму в 100 тисяч гривень.

"В Інституті імені Амосова зробили понад 900 операцій із подібним діагнозом - це найбільший показник в Україні. 500 з них на рахунку професора Ростислава Вітовського. Він переконаний, що ця операція не може коштувати 100 000 гривень. Ба більше - вона мала бути безкоштовною для пацієнта, адже потрапляє під наказ МОЗ", - наголошують у програмі.

Зазначається, що наразі в Інституті серця тимчасово інший директор, поки Тодурова знову не затвердять після перемоги на виборах.

У програмі додали, що в. о. директора Інституту серця Віктор Шевченко стверджує, що перевірки в роботі закладу порушень не виявили.

"Утім, Борис Тодуров називав неправдою і звинувачення у закупівлі медикаментів за завищеними цінами через допорогові закупівлі. Ці закупівлі активно практикував Інститут серця під його керівництвом", - додали автори.

Журналісти додали, що в Інституті серця роками роблять масові допорогові закупівлі за завищеною ціною, при цьому в медзакладі стверджують, що такі закупівлі цілком законні.

У програмі додали, що протягом двох тижнів Тодуров не знайшов часу пояснити авторам розслідування, звідки в нього елітні квартири та розкішний маєток з лісом і озером.

Українська правда

корупція медицина

Знак гривні
Знак гривні