Гнап не зніме кандидатуру через скандал із грішми, які обіцяв передати армії - і не віддав (ВІДЕО)

Кандидат у президенти України і колишній журналіст-розслідувач Дмитро Гнап заявив, що не зніме свою кандидатуру на заклик депутатів зі своєї партії "Сила Людей", попри скандал із раніше неправильно витраченими коштами. Про це Гнап заявив у відеозверненні на своїй сторінці в Facebook. "Я не збираюсь знімати свою кандидатуру з президентських виборів, бо нічого поганого я не зробив", — сказав політик.

Що сталося? За матеріалами ТСН, Української правди та Детектор Медіа

Раніше народні депутати з партії «Сила людей» закликали Гнапа відмовитися від кандидатства в президенти.

«Ми вважаємо ситуацію навколо Дмитра Гнапа неприйнятною. Ми припиняємо підтримку Дмитра як кандидата. Закликаємо Дмитра зняти кандидатуру. Просимо вибачення перед вами, друзі, що зрадили довіру... Від політичної партії «Сила людей» ми хочемо вибачитися перед нашими виборцями і симпатиками за те, що сталося. Бо ми розуміємо, що це кидає тінь і на політичну силу, і на нашого кандидата, й призводить до розчарувань», – написали Остап Єднак та Наталія Веселова.

Наталія Веселова також вибачилася за те, що закликала людей збирати гроші на внесок Дмитру Гнапу до ЦВК. «Ми би взагалі не зареєстрували його кандидатуру на праймеріз. Найчесніше, що може зробити Дмитро Гнап – це відкликати свою кандидатуру з посади кандидата в президенти», – сказала пані Веселова.

Чому скандал

Висунутий від партії "Сила людей" кандидатом у президенти Дмитро Гнап не перерахував у 2015 році на потреби армії 15 тисяч євро, які тоді отримали журналісти "Слідства. Інфо". З’ясувалося, що понад 9 тисяч євро залишаються у банківській комірці екс-керівника проекту, а тепер кандидата у президенти Дмитра Гнапа. Тепер він каже, що зберіг їх "на чорний день" – замість перерахувати армії, як публічно обіцяв.

У 2015 році журналісти "Слідство. Інфо" отримали премію "Вільна преса Східної Європи-2015", її приз склав 15 тисяч євро. Тоді керівником проекту був Дмитро Гнап. Він публічно заявив, що ці гроші будуть витрачені на допомогу армії.

"З’ясувалося, що премія була перерахована на банківський рахунок Дмитра (можливо, тому, що рахунки ГО "Слідство.Інфо" були відкриті лише у грудні 2015-го, а премія надійшла десь за півроку до цього)", – розповіла журналістка Ганна Бабінець.

За твердженнями Бабінець, вона була впевнена, що кошти дійсно пішли на потреби армії, але так сталося лише з частиною від загальної суми.

"За словами Діми, 2000 євро дійсно були передані на допомогу армії, 3900 євро пішли на оперативні видатки організації (були дірки у фінансуванні), і 9100 євро досі перебувають у банківській комірці Дмитра. Найближчими днями він перерахує їх як благодійний внесок на рахунок ГО "Слідство.Інфо", – запевнила вона.

Що каже Гнап

"Насправді збиралися витратити (гроші – ред.) на армійські потреби, й почали витрачати на армійські потреби у 2015 році. 2 тисячі євро ми передали тоді групі армійських розвідників під Артемівськом… Після цього у нас ще залишалося 13 тисяч євро, і ми б профінансували армію, якби не одна чуйна і прекрасна людина, яку звати Роман Скрипін", – стверджує він.

За словами Гнапа, Скрипін хотів отримати гроші із цього гранту.

"Скрипіну я відмовив в тому, щоб гроші проекту "Слідство.Інфо" були передані йому в управління. У відповідь Роман Скрипін, як голова організації, на рахунках якого були кошти нашого гранту проекту "Слідство.Інфо", заблокував нам рахунки, фактично займаючись таким шантажем, заблокувавши повністю діяльність проекту, доки Гнап не стане більш договороздатним. Я не став більш договороздатним", – зазначив Гнап.

Він сказав, що після цього журналістам проекту довелося два чи три місяці сидіти без грошей, "і щоб проект не зупинився, довелося використовувати частину цієї премії для того, щоб журналісти їздили на зйомки, у відрядження".

Гнап зізнався, що деякі потреби співробітників проекту довелося закривати готівкою, "бо не могли скористатися нашими банківськими рахунками. Таким чином ми витратили ще 3 тисячі 900 євро. Залишок 9 тисяч 87 євро є у нас на банківській депозитній скриньці".

"Те, що я вчасно не передав гроші, так, це моя лажа, я визнаю. Колись не вистачало часу, колись я думав, що нехай полежить", – заявив кандидат у президенти.

"Визначилися з Анною Бабінець, що я перекажу ці кошти безготівкою, внесу як благодійний внесок. Я нічого не крав… Зараз "Слідство.Інфо" відкриває в банку рахунок для цього благодійного внеску. Сьогодні (7 лютого – ред.) я ці гроші поклав на банківський рахунок, перевівши їх із готівки до безготівки", – додав він.

Гроші на заставу Гнапа – від виборців

20 січня партія "Сила людей" висунула колишнього журналіста Дмитра Гнапа кандидатом у президенти.

Гнап заявив, що 2,5 мільйони гривень на внесок для участі у виборах збиратиме лише через фандрейзингову кампанію, інших варіантів не розглядає. Пізніше він таки назбирав гроші з тих, хто збирався за нього проголосувати.

"Ми отримали близько трьох мільйонів гривень. І наш бухгалтер вже відправив платіж для моєї застави в ЦВК", – зазначив Гнап.

вибори-19 скандал гнап

Знак гривні
Знак гривні