Засуджений Янукович написав заяви на Турчинова та інших

Янукович написав у ДБР заяву про "злочини" Турчинова, Парубія, Луценка та інших. Йдеться про "втрати Криму, насильницьке захоплення влади, державну зраду, організацію масових вбивств на Майдані в 2014 році".

Екс-президент Віктор Янукович, якого за державну зраду засуджено до 13 років позбавлення волі, написав заяву в Державне бюро розслідувань про злочини вищих посадових осіб України.

Про це повідомив адвокат Януковича Віталій Сердюк.

"Сьогодні за дорученням Віктора Януковича передали в ДБР заяву і 9 томів доказів, що свідчать про вчинення вищими посадовими особами України злочинів", - написав Сердюк в фейсбуці.

За його словами, матеріали були зібрані захистом під час участі в політичних процесах, пов'язаних із захистом клієнта. Йдеться про "втрату Криму, насильницьке захоплення влади, державну зраду, організацію масових вбивств на Майдані в 2014 році".

За словами Сердюка, цих матеріалів достатньо "для формування проекту обвинувального акта". Проект цього документа захисники Януковича також принесли слідчим ДБР "для полегшення їхньої роботи".

У документах, які оприлюднив Сердюк, Янукович з адвокатами звинувачує в злочинах секретаря РНБО Олександра Турчинова, голову Верховної Ради Андрія Парубія, екс-прем'єра Арсенія Яценюка, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, екс-главу СБУ Валентина Наливайченка, нардепа Сергія Пашинського, мера Києва Віталія Кличка, лідера "Свободи" Олега Тягнибока, генпрокурора Юрія Луценка, міністра оборони Степана Полторака, екс-представника України при ООН Юрія Сергєєва, в.о. міністра оборони в 2014 році Ігоря Тенюха.

Також в цей список внесли тих, хто займався справою про державну зраду Януковича. Це прокурори Руслан Кравченко і Максим Крим, вся колегія суддів (Владислав Дев'ятко, Максим Титов, Костянтин Васалатій) і навіть безкоштовні адвокати екс-президента (Юрій Рябовол та Ігор Ляшенко).

Янукович звинувачує своїх політичних опонентів у "злочинах" за статтями 109 (дії, спрямовані на захоплення державної влади), 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), 111 (державна зрада), 112 (посягання на життя державного чи громадського діяча), 115 (умисне вбивство), 255 (створення злочинної організації), 293 (групове порушення громадського порядку), 294 (масові заворушення), 295 (заклики до дій, що загрожують громадському порядку), 396 (приховування злочину) Кримінального кодексу України.

24 січня районний суд Києва заочно визнав екс-президента Віктора Януковича винним у державній зраді й пособництві в агресивній війні. Янукович отримав покарання у вигляді 13 років позбавлення волі. У вироку зазначається, що дії Росії в Криму кваліфікуються як акт агресії, а дії Януковича - як пособництво в цьому.

кримінал янукович росія майдан агресія

Знак гривні
Знак гривні